Esra Gayretli’nin ilk kitabı: ‘Kırkyama’

Kültür-Sanat 14.07.2022 - 11:23, Güncelleme: 14.07.2022 - 11:23
 

Esra Gayretli’nin ilk kitabı: ‘Kırkyama’

Yazarlar, şairler, ozanlar, gazeteciler şehri Yozgat’ın yetiştirdiği genç ve yetenekli kalemlerden; dergi, metin ve senaryo yazarı, editör ve Yozgat Gazetesi köşe yazarı Esra Gayretli’nin ilk kitabı ‘Kırkyama’, Liman Yayınları arasında çıktı. Deneme türü 40 yazıdan oluşan 72 sayfalık eser tabiat kokulu, insan dokulu.
ANKHABER Edebiyat dünyamıza güzide bir eser kazandıran Esra Gayretli, ilk kitabını tanıtırken, “Kırkyama benim için kırk yılımın ezcümlesi niteliğinde bir kitap oldu” dedi. Bozkır edebiyatının farklı sesi yazar Esra Gayretli ilk eserini şöyle değerlendirdi: “20'li yaşlarımda TRT'de staj yaparken, yazıya merakımı duyan bir beyefendi, kitap fikrimden bahsettiğimde yazılarımın konusunu sormuştu. ‘Memleket’ dedim. O da bana ‘yazacak daha iyi bir konu bulduğunda kitap çıkarmalısın’ demişti. Gördüğünüz üzere 20 yıl bekledim. Ama yazacak daha iyi bir konu bulamadım. Kırkyama, beni doğuran ve doyuran memleketime boyun borcumdur, ev ödevimdir. Kırk yerinden yaralı hikâyemi, kelimelerle sarıp sarmaladığımdır. Eve dönüştür… Çünkü… Yaz bitip gün dönünce, çiçekler yaprak dökünce, ithal süs ağaçlarının gölgesi bir söğüt etmeyince herkes evine döner.” Esra Gayretli Kırkyama’nın önsözünde ise “teşekkür duygularını şöyle dile getirdi: “Kalemi elime aldıran sebeplere; söğüt ağacına, bağ güllerine, göçmen kuşlara, babamın türkülerine, az bilinen arabesk şarkılara ve gönül rotamın daimi menzili bozkıra teşekkür ederim.”   ESRA GAYRETLİ KİMDİR? Anadolu edebiyatının yetenekli kalemi Esra Gayretli 1982 yılında Yerköy'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Yerköy'de, üniversiteyi Kırıkkale Üniversite ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Radyo TV yayımcılığı ve Gazetecilik bölümlerinde tamamladı. Bir kamu hastanesinde halkla ilişkiler sorumlusu, çeşitli dergilerde redaktör ve editör olarak çalıştı. Sinema ve diziler üzerine çeşitli mecralarda yazıları yayınlandı. Yozgat gazetesinde köşe yazıları yazıyor. Sosyal medya danışmanlığı ve metin yazarlığı yapan köşe yazarımız iki çocuk annesidir.
Yazarlar, şairler, ozanlar, gazeteciler şehri Yozgat’ın yetiştirdiği genç ve yetenekli kalemlerden; dergi, metin ve senaryo yazarı, editör ve Yozgat Gazetesi köşe yazarı Esra Gayretli’nin ilk kitabı ‘Kırkyama’, Liman Yayınları arasında çıktı. Deneme türü 40 yazıdan oluşan 72 sayfalık eser tabiat kokulu, insan dokulu.

ANKHABER

Edebiyat dünyamıza güzide bir eser kazandıran Esra Gayretli, ilk kitabını tanıtırken, “ Kırkyama benim için kırk yılımın ezcümlesi niteliğinde bir kitap oldu” dedi. Bozkır edebiyatının farklı sesi yazar Esra Gayretli ilk eserini şöyle değerlendirdi:

“20'li yaşlarımda TRT'de staj yaparken, yazıya merakımı duyan bir beyefendi, kitap fikrimden bahsettiğimde yazılarımın konusunu sormuştu. ‘Memleket’ dedim. O da bana ‘yazacak daha iyi bir konu bulduğunda kitap çıkarmalısın’ demişti.

Gördüğünüz üzere 20 yıl bekledim. Ama yazacak daha iyi bir konu bulamadım.

Kırkyama, beni doğuran ve doyuran memleketime boyun borcumdur, ev ödevimdir.

Kırk yerinden yaralı hikâyemi, kelimelerle sarıp sarmaladığımdır.

Eve dönüştür…

Çünkü…

Yaz bitip gün dönünce, çiçekler yaprak dökünce, ithal süs ağaçlarının gölgesi bir söğüt etmeyince herkes evine döner.”

Esra Gayretli Kırkyama’nın önsözünde ise “teşekkür duygularını şöyle dile getirdi:

“Kalemi elime aldıran sebeplere; söğüt ağacına, bağ güllerine, göçmen kuşlara, babamın türkülerine, az bilinen arabesk şarkılara ve gönül rotamın daimi menzili bozkıra teşekkür ederim.”

 

ESRA GAYRETLİ KİMDİR?

Anadolu edebiyatının yetenekli kalemi Esra Gayretli 1982 yılında Yerköy'de doğdu.

İlk, orta ve lise eğitimini Yerköy'de, üniversiteyi Kırıkkale Üniversite ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Radyo TV yayımcılığı ve Gazetecilik bölümlerinde tamamladı.

Bir kamu hastanesinde halkla ilişkiler sorumlusu, çeşitli dergilerde redaktör ve editör olarak çalıştı. Sinema ve diziler üzerine çeşitli mecralarda yazıları yayınlandı. Yozgat gazetesinde köşe yazıları yazıyor.

Sosyal medya danışmanlığı ve metin yazarlığı yapan köşe yazarımız iki çocuk annesidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.