Dr. Metin Özaslan: Ankara, bir halk hareketinin, Anadolu ihtilalinin, Cumhuriyet’in merkezidir

Ankara 15.10.2023 - 10:20, Güncelleme: 15.10.2023 - 10:20
 

Dr. Metin Özaslan: Ankara, bir halk hareketinin, Anadolu ihtilalinin, Cumhuriyet’in merkezidir

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” söyleşi programında Ankara’nın Başkent oluşunun nedenlerini anlattı.
Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yıl dönümü kapsamında düzenlenen Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın; “Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” konulu söyleşi programı, usta gazeteci Işık Kansu'nun sıcak ve samimi misafirperverliği eşliğinde Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde bilgilendirici ve keyifli bir sohbet havasında gerçekleşti. “Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” söyleşi programında Ankara’nın Milli Merkez ve Başkent Oluşu üzerinde duran Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Dr. Metin Özaslan, Başkent Ankara’nın siyasal, ekonomik ve toplumsal boyutlarını ele aldığı konuşmasında; “Ankara, Anadolu’yu merkez alan bir halk hareketinin, Anadolu ihtilalinin, Anadolu kalkınmasının, modernleşmesinin ve de Cumhuriyet’in merkezidir. Başkent Ankara’nın siyasal boyutta anlamı; yeni rejim için yeni mekan, ekonomik boyutta anlamı; yeni kalkınma modeli için yeni kutup, toplumsal boyutta anlamı ise; yeni bir medeniyet projesinin laboratuvarı, ana sahnesi.” diye açıkladı. Atatürk, Cumhuriyet ve Ankara üçlüsünün birbirini tamamlayan olgular olduğunu, ayrı ayrı düşünülemeyeceğini kaydeden Genel Başkan Özaslan; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e göre Ankara’nın Başkent seçilme nedenleri içerisinde bulunan;  Ankara’nın doğal ve coğrafi konumu, kurtuluşun ve kuruluşun karargahı Ankara’daki Milli Mücadele ruhu ve Atatürk’ün “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim” sözlerine atıfla yüzyıllar önce Ankara’da kurulmuş Ahiler Devleti/Cumhuriyeti üzerinde durdu. Atatürk’ün ölümünden sonra Başkent Ankara’nın bir anlamda sahipsiz kaldığını vurgulayan Özaslan, merkezi hükümetler ve Ankara milletvekilleri ile yerel yönetimlerce çok güçlü bir “Başkent Ankara” vizyonunun ortaya konulamadığını, oysaki dünyada başkentlerin ülkelerinin vitrini, gurur kaynağı ve milli sembolü konumunda olduklarını ifade etti.
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” söyleşi programında Ankara’nın Başkent oluşunun nedenlerini anlattı.

Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yıl dönümü kapsamında düzenlenen Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın; “Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” konulu söyleşi programı, usta gazeteci Işık Kansu'nun sıcak ve samimi misafirperverliği eşliğinde Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde bilgilendirici ve keyifli bir sohbet havasında gerçekleşti.

“Başkent Ankara 100. Yılını Kutluyor” söyleşi programında Ankara’nın Milli Merkez ve Başkent Oluşu üzerinde duran Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Dr. Metin Özaslan, Başkent Ankara’nın siyasal, ekonomik ve toplumsal boyutlarını ele aldığı konuşmasında; “Ankara, Anadolu’yu merkez alan bir halk hareketinin, Anadolu ihtilalinin, Anadolu kalkınmasının, modernleşmesinin ve de Cumhuriyet’in merkezidir. Başkent Ankara’nın siyasal boyutta anlamı; yeni rejim için yeni mekan, ekonomik boyutta anlamı; yeni kalkınma modeli için yeni kutup, toplumsal boyutta anlamı ise; yeni bir medeniyet projesinin laboratuvarı, ana sahnesi.” diye açıkladı.

Atatürk, Cumhuriyet ve Ankara üçlüsünün birbirini tamamlayan olgular olduğunu, ayrı ayrı düşünülemeyeceğini kaydeden Genel Başkan Özaslan; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e göre Ankara’nın Başkent seçilme nedenleri içerisinde bulunan;  Ankara’nın doğal ve coğrafi konumu, kurtuluşun ve kuruluşun karargahı Ankara’daki Milli Mücadele ruhu ve Atatürk’ün “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim” sözlerine atıfla yüzyıllar önce Ankara’da kurulmuş Ahiler Devleti/Cumhuriyeti üzerinde durdu.

Atatürk’ün ölümünden sonra Başkent Ankara’nın bir anlamda sahipsiz kaldığını vurgulayan Özaslan, merkezi hükümetler ve Ankara milletvekilleri ile yerel yönetimlerce çok güçlü bir “Başkent Ankara” vizyonunun ortaya konulamadığını, oysaki dünyada başkentlerin ülkelerinin vitrini, gurur kaynağı ve milli sembolü konumunda olduklarını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.