ASO: ‘Verimlilik’ yoksa rekabet de olmaz

Ekonomi 13.09.2022 - 18:38, Güncelleme: 13.09.2022 - 18:38
 

ASO: ‘Verimlilik’ yoksa rekabet de olmaz

ANKHABER / Türk ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu şey üretim. Üretim yoksa kalkınma da olmaz.
Üretirken her şeyi hesaplamak gerekiyor. Özellikle de rekabet konusunu. Ancak, rekabet için ‘verimlilik’ en önemli unsur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası, ASO 1. OSB ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile kurulan Türkiye’nin ilk Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (ASO Model Fabrika) Deneyimsel Yalın Üretim Eğitimlerini katılımcı firmaların kendi sahalarında uyguladığı danışmanlık modeliyle pekiştirdiği Öğren Dönüş Projesinin 7. uygulamasının final sunumları Ağustos ayı sonlarında ASO 1. OSB' de gerçekleştirilmiş; programa katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ‘verimlilik’ ve ‘rekabet’ konusuna dikkat çekmişti. Model Fabrika faktörü Programın açılışında bir konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi toplumu ve sanayi kültürü sahibi olabilmenin nesilleri aşan bir evrimi gerektirdiğini söyledi. Model fabrika ile kar etmeyi değil firmalara kar ettirmeyi hedeflediklerini belirten Özdebir, “Üretimdeki yalınlığı sağlayarak verimliliği artırdığımız zaman daha rekabetçi olacağız” dedi. Türkiye’de oldukça ciddi bir verimlilik sorunu olduğuna dikkati çeken ASO Başkanı Özdebir, “Model Fabrika kurulmadan önce durumun bu kadar vahim olduğunun farkında değildim. Bir liralık yatırım yapmadan, bir kişi daha istihdam etmeden bir işletmede yüzde 150’leri aşan verim artışları gerçekleşiyor. Başka bir ifadeyle 100 üretirken; aynı masraflarla 150 daha fazla ürün çıkarılabilmesi, aklın alabileceği bir şey değil. Bu firmalarımız da hali hazırda ihracat yapan belli ölçekteki firmalarımız. Yani eleğin üzerinde kalabilecek firmalarımız. Demek ki biz; sanayi ürünleri üretiyoruz ama sanayi toplumu olabilmek için biraz daha gayret etmemiz lazım” diye konuştu. Yıkıcı rekabet uyarısı  “Çok yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor” diyen Özdebir, “Verimliliğimizi mutlaka artırmamız lazım. Yani yalın üretimi zaten halletmiş olmamız lazım ki peşine de Endüstri 4.0’ı koyabilelim. Ama yapılan uygulamalarda birçok işletmemizin yalın üretimde bile kat etmesi gereken önemli mesafeler olduğunu gördük. Bu geleceğin dünyasındaki yıkıcı rekabete hazır olabilmemiz için, gerçek bir sanayi toplumu olabilmemiz için bir fırsat var elimizde. Bu fırsattan mümkün olduğunca çok firmamızın istifade etmesi şart” ifadelerini kullandı.
ANKHABER / Türk ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu şey üretim. Üretim yoksa kalkınma da olmaz.

Üretirken her şeyi hesaplamak gerekiyor. Özellikle de rekabet konusunu. Ancak, rekabet için ‘verimlilik’ en önemli unsur.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası, ASO 1. OSB ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile kurulan Türkiye’nin ilk Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin ( ASO Model Fabrika) Deneyimsel Yalın Üretim Eğitimlerini katılımcı firmaların kendi sahalarında uyguladığı danışmanlık modeliyle pekiştirdiği Öğren Dönüş Projesinin 7. uygulamasının final sunumları Ağustos ayı sonlarında ASO 1. OSB' de gerçekleştirilmiş; programa katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ‘verimlilik’ ve ‘rekabet’ konusuna dikkat çekmişti.

Model Fabrika faktörü

Programın açılışında bir konuşma yapan  ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi toplumu ve sanayi kültürü sahibi olabilmenin nesilleri aşan bir evrimi gerektirdiğini söyledi. Model fabrika ile kar etmeyi değil firmalara kar ettirmeyi hedeflediklerini belirten Özdebir, “Üretimdeki yalınlığı sağlayarak verimliliği artırdığımız zaman daha rekabetçi olacağız” dedi.

Türkiye’de oldukça ciddi bir verimlilik sorunu olduğuna dikkati çeken ASO Başkanı Özdebir, “Model Fabrika kurulmadan önce durumun bu kadar vahim olduğunun farkında değildim. Bir liralık yatırım yapmadan, bir kişi daha istihdam etmeden bir işletmede yüzde 150’leri aşan verim artışları gerçekleşiyor. Başka bir ifadeyle 100 üretirken; aynı masraflarla 150 daha fazla ürün çıkarılabilmesi, aklın alabileceği bir şey değil. Bu firmalarımız da hali hazırda ihracat yapan belli ölçekteki firmalarımız. Yani eleğin üzerinde kalabilecek firmalarımız. Demek ki biz; sanayi ürünleri üretiyoruz ama sanayi toplumu olabilmek için biraz daha gayret etmemiz lazım” diye konuştu.

Yıkıcı rekabet uyarısı

 “Çok yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor” diyen Özdebir, “Verimliliğimizi mutlaka artırmamız lazım. Yani yalın üretimi zaten halletmiş olmamız lazım ki peşine de Endüstri 4.0’ı koyabilelim. Ama yapılan uygulamalarda birçok işletmemizin yalın üretimde bile kat etmesi gereken önemli mesafeler olduğunu gördük. Bu geleceğin dünyasındaki yıkıcı rekabete hazır olabilmemiz için, gerçek bir sanayi toplumu olabilmemiz için bir fırsat var elimizde. Bu fırsattan mümkün olduğunca çok firmamızın istifade etmesi şart” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.