Asırlık Çınar Burhan Alkar Eserleri, Grup Sanat Galerisi'nde

Kültür-Sanat 17.10.2022 - 13:15, Güncelleme: 17.10.2022 - 13:15
 

Asırlık Çınar Burhan Alkar Eserleri, Grup Sanat Galerisi'nde

Sema KUMRULU / Ankara'da Grup Sanat Galerisi değerli Eğitimci, Heykeltıraş Burhan Alkar'ın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 12 Ekim 2022 tarihinde açılan sergi yoğun ilgi gördü.
14 Ekim tarihinde duayen sanatçı Burhan Alkar ve öğrencisi çok değerli ressamımız Mustafa Ayaz bir araya gelerek biriktirdikleri anılarını keyifle anlattı. Ardından gerçekleşen söyleşide Burhan Alkar yıllara yayılan sanat yolculuğunu sanatseverlerle paylaştı. Alkar'ın sanat yaşamı boyunca ürettiği desen çalışmaları, eserleri 12 Kasım 2022 tarihine ziyaret edilebilir. Çağdaş Sanatın, ülkemizdeki önemli temsilcilerinden Burhan Alkar, 1930 Filibe doğumlu. 1951 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1958 yılında aynı bölümün açtığı Modelaj Asistanlığını kazanarak Fransız bursu ile gittiği Paris Julien Akademisinde Heykeltıraş Monsieur Mougene'in atölyesinde 1 yıl heykel ve rölyef çalışmaları, ardından kazandığı devlet bursu ile Paris Güzel Sanatlar Yüksek okulunda heykel ihtisası yaptı. Sanatçı 1965 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde başladığı modelaj öğretmenliği görevini emekli olana dek sürdürdü. Sanatçının bugüne kadar Türkiye'nin değişik kentlerinde 30 anıt heykeli bulunuyor. Ankara'da bulunan bazı heykelleri; ODTÜ 'Uzay ve Gençlik'', Sakarya Caddesi ''Barış Heykeli'', Atatürk Orman Çiftliği  ''Tarımcı Atatürk Heykeli'', Seymenler Parkı ''Seymenler Heykeli'', Kumrular Sokak ''50. Yıl'',  ''Atatürk Anıtı'', Ankara Hukuk Fakültesi  ''Gençlik Anıtı''  Ayrıca yurt içi ve yurt dışında da heykelleri bulunan bir sanatçımız. Burhan Alkar'ın, yıllardır çalışmalarını yaptığı Ostim'de bulunan atölyesinin bahçesinde ise sizi kocaman bir Atatürk heykeli adeta kucaklar. Atölye işliğine girince, seramik ve döküm fırınlar, heykel projeleri, küçük büyük heykeller, rölyefler ile karşılaşırsınız. Alkar bu küçük heykellerle 15 kadar kişisel sergi açıp bir o kadar da karma sergiye katıldı. Bir sanatçı duyarlılığı ve sorumluluğu sonucunda başta Çağdaş Sanatlar Vakfı Onur Ödülü olmak üzere çok sayıda ödüle layık görüldü. GESAM kurucu üyesi ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesidir. Anlatamayacağımız kadar yaşanmışlıkları olan Alkar, ''92 yaşındayım. Her gün çalışıyorum. Çok çalışmak gerek'' diyerek, hayat dersi veriyor. Asırlık çınarımız Burhan Alkar 'İyi ki tanıdım' dediğim kişilerden. Kendisine sağlıklı, sanat dolu yıllar dilerim.
Sema KUMRULU / Ankara'da Grup Sanat Galerisi değerli Eğitimci, Heykeltıraş Burhan Alkar'ın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 12 Ekim 2022 tarihinde açılan sergi yoğun ilgi gördü.

14 Ekim tarihinde duayen sanatçı Burhan Alkar ve öğrencisi çok değerli ressamımız Mustafa Ayaz bir araya gelerek biriktirdikleri anılarını keyifle anlattı. Ardından gerçekleşen söyleşide Burhan Alkar yıllara yayılan sanat yolculuğunu sanatseverlerle paylaştı. Alkar'ın sanat yaşamı boyunca ürettiği desen çalışmaları, eserleri 12 Kasım 2022 tarihine ziyaret edilebilir.

Çağdaş Sanatın, ülkemizdeki önemli temsilcilerinden Burhan Alkar, 1930 Filibe doğumlu. 1951 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1958 yılında aynı bölümün açtığı Modelaj Asistanlığını kazanarak Fransız bursu ile gittiği Paris Julien Akademisinde Heykeltıraş Monsieur Mougene'in atölyesinde 1 yıl heykel ve rölyef çalışmaları, ardından kazandığı devlet bursu ile Paris Güzel Sanatlar Yüksek okulunda heykel ihtisası yaptı. Sanatçı 1965 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde başladığı modelaj öğretmenliği görevini emekli olana dek sürdürdü.

Sanatçının bugüne kadar Türkiye'nin değişik kentlerinde 30 anıt heykeli bulunuyor. Ankara'da bulunan bazı heykelleri;

ODTÜ 'Uzay ve Gençlik'', Sakarya Caddesi ''Barış Heykeli'', Atatürk Orman Çiftliği  ''Tarımcı Atatürk Heykeli'', Seymenler Parkı ''Seymenler Heykeli'', Kumrular Sokak ''50. Yıl'',  ''Atatürk Anıtı'', Ankara Hukuk Fakültesi  ''Gençlik Anıtı''  Ayrıca yurt içi ve yurt dışında da heykelleri bulunan bir sanatçımız.

Burhan Alkar'ın, yıllardır çalışmalarını yaptığı Ostim'de bulunan atölyesinin bahçesinde ise sizi kocaman bir Atatürk heykeli adeta kucaklar. Atölye işliğine girince, seramik ve döküm fırınlar, heykel projeleri, küçük büyük heykeller, rölyefler ile karşılaşırsınız. Alkar bu küçük heykellerle 15 kadar kişisel sergi açıp bir o kadar da karma sergiye katıldı. Bir sanatçı duyarlılığı ve sorumluluğu sonucunda başta Çağdaş Sanatlar Vakfı Onur Ödülü olmak üzere çok sayıda ödüle layık görüldü. GESAM kurucu üyesi ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesidir.

Anlatamayacağımız kadar yaşanmışlıkları olan Alkar, ''92 yaşındayım. Her gün çalışıyorum. Çok çalışmak gerek'' diyerek, hayat dersi veriyor. Asırlık çınarımız Burhan Alkar 'İyi ki tanıdım' dediğim kişilerden. Kendisine sağlıklı, sanat dolu yıllar dilerim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.