AOÇ'den ilham alan Aksu Köy Enstitüsü

Kültür-Sanat 27.08.2023 - 15:28, Güncelleme: 27.08.2023 - 15:28
 

AOÇ'den ilham alan Aksu Köy Enstitüsü

Sema KUMRULU / Başlangıcı 1925 yılında Atatürk Orman Çiftliği'ndeki tarım eğitimine dayanarak kurulan Köy Enstitüsünden biri de Antalya Aksu'da bulunuyor.
    Türkiye'de 1935 nüfus sayımına göre, genç Cumhuriyet'te okuma yazma sayısı çok azdı ve 40 bin köyün 31 bininde okul yoktu. Yeni bir seferberliğe girişilerek, 1940-1954 yılları arasında ülkenin dört bir yanında 21 Köy Enstitüsü açıldı. Bunlardan birisi de Antalya Aksu'da eğitime başladı.    Antalya'nın Aksu İlçesinde, Antalya, Muğla ve Mersin köylerinden gelecek öğrencilere okuma imkanı sağlamak üzere, 1940 yılında faaliyete geçti. Yıllar içinde çok başarılı öğretmenler yetişti.  1968 yılından itibaren sırayla Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Eğitim Enstitüsü ve Anadolu Öğretmen Lisesi adı altında eğitim veren okul bugün Aksu Fen Lisesi olarak eğitimine devam ediyor.    Aksu Köy Enstitüsü yerleşkesini ziyarete gittiğimiz gün dershane, yemekhane, yatakhane, müzikhane, işlikler, hamam, fırın, idari binalar, toplantı yeri, kitaplık, müzesinde ise; duvar saatleri, abaküs, radyo, teyp, piyano, saz, davul, mandolin, akordiyon, marangoz aletleri, dikiş ve süt makineleri, daktilolar, hesap makineleri, şövaleler, tablolar,  heykeller ve fotoğraflar bana o günlerde neler yaşandığını gözlerimin önüne serdi.    Aksu Fen Lisesi Müdürü Mustafa Kocaoğlu karşıladı bizi. Eski idare binalarının yıkılarak yapıldığı çok katlı lisede de Atatürk köşesi kabartmalarında yörüklük simgesi keçisiyle çoban, kadın-erkek çiftçi, memur, bayrak tutan asker- öğretmen, Atatürk ilkelerine bağlılıklarını ifade ediyor. Atatürk Büstünün altında ''Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır'' yazısı dikkat çekiyor. Okul bahçesinde ise çok eskiden dikilen yaban menekşeleri yer alıyor.     Tarihe damgasını vuran Aksu Köy Enstitüsü bu haliyle çok güzel bir görüntü veriyor. Tüm emeği geçenlere saygıyla...
Sema KUMRULU / Başlangıcı 1925 yılında Atatürk Orman Çiftliği'ndeki tarım eğitimine dayanarak kurulan Köy Enstitüsünden biri de Antalya Aksu'da bulunuyor.

    Türkiye'de 1935 nüfus sayımına göre, genç Cumhuriyet'te okuma yazma sayısı çok azdı ve 40 bin köyün 31 bininde okul yoktu. Yeni bir seferberliğe girişilerek, 1940-1954 yılları arasında ülkenin dört bir yanında 21 Köy Enstitüsü açıldı. Bunlardan birisi de Antalya Aksu'da eğitime başladı.

   Antalya'nın Aksu İlçesinde, Antalya, Muğla ve Mersin köylerinden gelecek öğrencilere okuma imkanı sağlamak üzere, 1940 yılında faaliyete geçti. Yıllar içinde çok başarılı öğretmenler yetişti.  1968 yılından itibaren sırayla Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Eğitim Enstitüsü ve Anadolu Öğretmen Lisesi adı altında eğitim veren okul bugün Aksu Fen Lisesi olarak eğitimine devam ediyor.

   Aksu Köy Enstitüsü yerleşkesini ziyarete gittiğimiz gün dershane, yemekhane, yatakhane, müzikhane, işlikler, hamam, fırın, idari binalar, toplantı yeri, kitaplık, müzesinde ise; duvar saatleri, abaküs, radyo, teyp, piyano, saz, davul, mandolin, akordiyon, marangoz aletleri, dikiş ve süt makineleri, daktilolar, hesap makineleri, şövaleler, tablolar,  heykeller ve fotoğraflar bana o günlerde neler yaşandığını gözlerimin önüne serdi.

   Aksu Fen Lisesi Müdürü Mustafa Kocaoğlu karşıladı bizi. Eski idare binalarının yıkılarak yapıldığı çok katlı lisede de Atatürk köşesi kabartmalarında yörüklük simgesi keçisiyle çoban, kadın-erkek çiftçi, memur, bayrak tutan asker- öğretmen, Atatürk ilkelerine bağlılıklarını ifade ediyor. Atatürk Büstünün altında ''Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır'' yazısı dikkat çekiyor. Okul bahçesinde ise çok eskiden dikilen yaban menekşeleri yer alıyor.

    Tarihe damgasını vuran Aksu Köy Enstitüsü bu haliyle çok güzel bir görüntü veriyor. Tüm emeği geçenlere saygıyla...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.