Ankara'nın binlerce yıllık geleneği yaşatılıyor

Yerel (BASIN BÜLTENİ) - BASIN BÜLTENİ | 29.01.2024 - 11:02, Güncelleme: 29.01.2024 - 11:02
 

Ankara'nın binlerce yıllık geleneği yaşatılıyor

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, 'Saya Gezmesi'nin Orta Asya'dan gelen bir nevi bereket töreni ve baharın müjdecisi eski bir Türk geleneği olduğunu ifade etti.
Ankara'nın Elmadağ ilçesinde düzenlenen Geleneksel Saya Gezmesi programı, yoğun bir katılımla Akçaali Mahallesi'nde düzenlendi. Orta Asya'dan günümüze kadar uzanan, bereket töreni ve baharın habercisi olarak bilinen eski bir Oğuz-Türk geleneği olan 'Saya Gezmesi', renkli ve eğlenceli anlara sahne oldu. Kuzunun anne karnında canlandığına inanılan ve tüylerinin çıkmaya başladığına işaret edilen günde gerçekleşen etkinlik, izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Programa, Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri, dernek üyeleri, mahalle sakinleri, Elmadağ Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ve diğer yerel yöneticilerin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve birçok davetli de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Akçaali Mahallesi Muhtarı Murat Şahin, Akçali Köyü Yardımlaşma Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mustafa Akbayır ve Ankara Kulübü Derneği Elmadağ Şube Başkanı Dinçer Atakan, açılış ve selamlama konuşmaları gerçekleştirdi. BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, 'Saya Gezmesi'nin Orta Asya'dan gelen eski bir Türk geleneği olduğunu vurgulayarak, Ankara Kulübü'nün binlerce yıllık gelenekleri yaşatan bir kuruluş olduğunu belirtti. Seymenlik, Bacıerenlik ve Sinsin geleneği gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değeri yaşattıklarını dile getiren Özaslan, Saya Gezmesi'nin hayvancılıkla uğraşan Ankara köylerinde yıllardır sürdürülen bir gelenek olduğunu söyledi. Özaslan, "Saya Gezmesi, baharın müjdecisi olan Orta Asya'dan gelen milli bir bayramdır. Bugün burada Sinsin ateşini yakacağız, Sinsin oyununu oynayacağız. Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de 'Saya Gezme' geleneğimiz. Bu da binlerce yıllık bir gelenek." dedi. Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Saya Gezisi etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Ankara Kulübü'ne teşekkür etti. Aşkın, Ankara'nın tarihi kültürel değerlerine sahip çıkma adına Ankara Kulübü ile işbirliğine devam edeceklerini ifade etti. Elmadağ Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara da konuşmasında, "Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğine de sahip çıkamaz, güvenle de bakamaz. Böylesine anlamlı toplumsal miras olan bir geleneğimizin yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Programın devamında Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri tarafından yapılan saya gezisi, davul zurna eşliğinde evlere gerçekleşti. Bacıerenlerin söylediği manilerle erzak toplandı. Saya Gezisinin ardından meydanda Sinsin ateşi yakılarak, kar yağışı altında Sinsin ve Seymen oyunları sergilendi. Programın son bölümünde ise hep birlikte yemekler yenerek, sohbetler edildi.
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, 'Saya Gezmesi'nin Orta Asya'dan gelen bir nevi bereket töreni ve baharın müjdecisi eski bir Türk geleneği olduğunu ifade etti.

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde düzenlenen Geleneksel Saya Gezmesi programı, yoğun bir katılımla Akçaali Mahallesi'nde düzenlendi. Orta Asya'dan günümüze kadar uzanan, bereket töreni ve baharın habercisi olarak bilinen eski bir Oğuz-Türk geleneği olan 'Saya Gezmesi', renkli ve eğlenceli anlara sahne oldu. Kuzunun anne karnında canlandığına inanılan ve tüylerinin çıkmaya başladığına işaret edilen günde gerçekleşen etkinlik, izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Programa, Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri, dernek üyeleri, mahalle sakinleri, Elmadağ Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ve diğer yerel yöneticilerin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve birçok davetli de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Akçaali Mahallesi Muhtarı Murat Şahin, Akçali Köyü Yardımlaşma Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mustafa Akbayır ve Ankara Kulübü Derneği Elmadağ Şube Başkanı Dinçer Atakan, açılış ve selamlama konuşmaları gerçekleştirdi.

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, 'Saya Gezmesi'nin Orta Asya'dan gelen eski bir Türk geleneği olduğunu vurgulayarak, Ankara Kulübü'nün binlerce yıllık gelenekleri yaşatan bir kuruluş olduğunu belirtti. Seymenlik, Bacıerenlik ve Sinsin geleneği gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değeri yaşattıklarını dile getiren Özaslan, Saya Gezmesi'nin hayvancılıkla uğraşan Ankara köylerinde yıllardır sürdürülen bir gelenek olduğunu söyledi. Özaslan, "Saya Gezmesi, baharın müjdecisi olan Orta Asya'dan gelen milli bir bayramdır. Bugün burada Sinsin ateşini yakacağız, Sinsin oyununu oynayacağız. Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de 'Saya Gezme' geleneğimiz. Bu da binlerce yıllık bir gelenek." dedi.

Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Saya Gezisi etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Ankara Kulübü'ne teşekkür etti. Aşkın, Ankara'nın tarihi kültürel değerlerine sahip çıkma adına Ankara Kulübü ile işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.

Elmadağ Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara da konuşmasında, "Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğine de sahip çıkamaz, güvenle de bakamaz. Böylesine anlamlı toplumsal miras olan bir geleneğimizin yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Programın devamında Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri tarafından yapılan saya gezisi, davul zurna eşliğinde evlere gerçekleşti. Bacıerenlerin söylediği manilerle erzak toplandı. Saya Gezisinin ardından meydanda Sinsin ateşi yakılarak, kar yağışı altında Sinsin ve Seymen oyunları sergilendi. Programın son bölümünde ise hep birlikte yemekler yenerek, sohbetler edildi.

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Haber
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.