Ankara Kulübü'nde "Keçe Sanatı" görücüye çıktı

Kültür-Sanat 28.11.2023 - 13:19, Güncelleme: 28.11.2023 - 13:19
 

Ankara Kulübü'nde "Keçe Sanatı" görücüye çıktı

Ankara Kulübü'nde, "Gelenekten Geleceğe: Cumhuriyetin 100. Yıl Anısına Geleneksel Keçe Sergisi", görücüye çıktı. Yoğun ilgi gören sergi açılışında keçe sanatçısı; Oğuz Koç ve Canay Kilit'in eserleri sergilendi.
Ankara Kulübü Derneği Ankara Konağı Başkent Salonu'nda gerçekleşen, Gelenekten Geleceğe: Cumhuriyetin 100. Yıl Anısına Geleneksel Keçe Sergisi'nin açılışı, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yakup Odabaşı ile yönetim kurulu üyeleri Emel Koç, Serpil Yıldırım ve Dilan Gündoğan'ın da hazır bulunduğu oldukça kalabalık bir ortamda yapıldı. Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yakup Odabaşı, sergi açılışında yaptığı konuşmada; Ankara Kulübü olarak kültürel ve sanatsal değerlere büyük önem verdiklerini ve bu değerlere ev sahipliği yapmaktan, başta üyeleri olmak üzere Ankaralılarla buluşturmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, "Günümüzde kaybolmaya ve giderek unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlardan biri olan keçe sanatı üzerine çalışmalarıyla öne çıkan sanatçılarımızın bugün burada çok özel, büyük emeklerle üretilmiş keçe eserlerini görmekten dolayı büyük memnuniyet duymaktayız. Keçe kültürünü, keçe işleme sanatını yaşatan ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde önemli bir misyon üstlenen sanatçılarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Herkese de sergiyi gezip, bu değerli eserleri görmesini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı. GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KEÇE Keçe sanatçıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanına sahip Oğuz Koç ile Canay Kilit de konuşmalarında geleneksel Türk el sanatları içerisinde geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, sanatlar içerisinde köklü bir geçmişe sahip keçe hakkında bilgilendirmede bulunurken, kendilerinin Anadolu'nun milattan önce başlayan geçmişinden günümüze kadar gelen keçe sanatında kullanılan model ve motifleri günümüze aktarmaya çalıştıklarını, bir taraftan keçenin sanatsal yönünü öne çıkarmaya çalışırken diğer taraftan ise keçeyi oldukça sade ve kullanışlı bir ürün olarak günlük hayata katabilme gayreti içerisinde oldukları üzerinde durdu ve şöyle eklediler: "Köklerimizin geldiği Altay dağları Pazırık bölgesinde bulunan ve bugüne ulaşabilen en eski keçe ürünlerden ilham alarak, yazılı kaynaklarda ilk kez Homeros destanında ismi geçen keçe ürünler üretiyoruz. Amacımız; Anadolu'muzun tüm değerlerini, yıllarca içinde sakladığı motifleri anlatmak ve günlük yaşamın içinde değer görmesini sağlamak. Sağlıklı, temiz sürdürülebilir, doğal bir malzeme olan keçe ürünleri günlük yaşamın içinde kullanılabilir hale getirmek." Konuşmaların ardından sanatçılar, salonda sergilenen 23 keçe eserin dikkat çekici özelliklerini davetlilere ayrıntılarıyla anlattı. Sergi, 6 Aralık'a kadar Ankara Kulübü Derneği Ankara Konağı Başkent Salonu'nda ziyarete açık olacak.
Ankara Kulübü'nde, "Gelenekten Geleceğe: Cumhuriyetin 100. Yıl Anısına Geleneksel Keçe Sergisi", görücüye çıktı. Yoğun ilgi gören sergi açılışında keçe sanatçısı; Oğuz Koç ve Canay Kilit'in eserleri sergilendi.

Ankara Kulübü Derneği Ankara Konağı Başkent Salonu'nda gerçekleşen, Gelenekten Geleceğe: Cumhuriyetin 100. Yıl Anısına Geleneksel Keçe Sergisi'nin açılışı, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yakup Odabaşı ile yönetim kurulu üyeleri Emel Koç, Serpil Yıldırım ve Dilan Gündoğan'ın da hazır bulunduğu oldukça kalabalık bir ortamda yapıldı.

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yakup Odabaşı, sergi açılışında yaptığı konuşmada; Ankara Kulübü olarak kültürel ve sanatsal değerlere büyük önem verdiklerini ve bu değerlere ev sahipliği yapmaktan, başta üyeleri olmak üzere Ankaralılarla buluşturmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, "Günümüzde kaybolmaya ve giderek unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlardan biri olan keçe sanatı üzerine çalışmalarıyla öne çıkan sanatçılarımızın bugün burada çok özel, büyük emeklerle üretilmiş keçe eserlerini görmekten dolayı büyük memnuniyet duymaktayız. Keçe kültürünü, keçe işleme sanatını yaşatan ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde önemli bir misyon üstlenen sanatçılarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Herkese de sergiyi gezip, bu değerli eserleri görmesini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KEÇE

Keçe sanatçıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanına sahip Oğuz Koç ile Canay Kilit de konuşmalarında geleneksel Türk el sanatları içerisinde geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, sanatlar içerisinde köklü bir geçmişe sahip keçe hakkında bilgilendirmede bulunurken, kendilerinin Anadolu'nun milattan önce başlayan geçmişinden günümüze kadar gelen keçe sanatında kullanılan model ve motifleri günümüze aktarmaya çalıştıklarını, bir taraftan keçenin sanatsal yönünü öne çıkarmaya çalışırken diğer taraftan ise keçeyi oldukça sade ve kullanışlı bir ürün olarak günlük hayata katabilme gayreti içerisinde oldukları üzerinde durdu ve şöyle eklediler: "Köklerimizin geldiği Altay dağları Pazırık bölgesinde bulunan ve bugüne ulaşabilen en eski keçe ürünlerden ilham alarak, yazılı kaynaklarda ilk kez Homeros destanında ismi geçen keçe ürünler üretiyoruz. Amacımız; Anadolu'muzun tüm değerlerini, yıllarca içinde sakladığı motifleri anlatmak ve günlük yaşamın içinde değer görmesini sağlamak. Sağlıklı, temiz sürdürülebilir, doğal bir malzeme olan keçe ürünleri günlük yaşamın içinde kullanılabilir hale getirmek."

Konuşmaların ardından sanatçılar, salonda sergilenen 23 keçe eserin dikkat çekici özelliklerini davetlilere ayrıntılarıyla anlattı.

Sergi, 6 Aralık'a kadar Ankara Kulübü Derneği Ankara Konağı Başkent Salonu'nda ziyarete açık olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.