Ahiliğin umudu çırak Samet!

Yerel 19.09.2022 - 22:58, Güncelleme: 19.09.2022 - 22:58
 

Ahiliğin umudu çırak Samet!

‘Ahilik Sistemi’ Türkilerin insanlığa armağanı bir sosyo/ekonomik model. Bu model birçok batılı bilim insanına ilham vermiş ve yeni ekonomi modellerinin oluşumunu, gelişimini sağlamıştır.
Bir ara iyiden iyiye ihmal edilse de son yıllarda yeniden keşfettiğimiz Ahilik ile ilgili günler, haftalar düzenleniyor. Ankara’daki tören Bu yıl, 35. Ahilik Haftası Ankara’da ve Türkiye’nin her yerinde kutlandı. Düzenlenen törene; Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve ANKESOB Kurul Üyeleri ile bağlı odaların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bedri Ekşi ile çok sayıda esnaf  sanatkar ve vatandaş katıldı. Yılın Çırağı: Samet Ahilik dendiği zaman akla ilk gelen şehirlerden biri olan Kırşehir’de ise önemli bir ayrıntı vardı. 14 yaşındaki Samet Çakır ‘Yılın Çırağı’ seçilmişti. Bilindiği gibi Ahilik teşkilatında usta-çırak ilişkisi çok önemlidir. Çırak olmadan kalfa, kalfa olmadan usta olunamayacağı için işin başı çıraktır. Bu bakımdan, Ahilik, Yılın Çırağı Samet’in şahsında umut, usta ve esnaf adayı kazanmış oldu. Zorlu bir süreç Anadolu Ajansı bu güzel olayı haber yaparken, haberdeki “Samet Çakır, mesleğinde ustalığa kadar yükselerek kendi işini kurmayı amaçlıyor.” ifadesi çok önemli. Bu unvan kolay alınmamış! Haber diyor ku: -Valilikteki kurul tarafından "ilin çırağı" seçilen Samet Çakır, "Türkiye'de yılın çırağı" için Ticaret Bakanlığına önerildi. 81 ilden gelen teklifler arasında Bakanlıkta yapılan değerlendirmede Çakır, Türkiye'de "yılın çırağı" seçildi. Çalışmaya devam Kırşehir Badem Pınarı Mesleki Eğitim Merkezi Bobinaj Elektrik Bölümü 10'uncu sınıf öğrencisi olan Çakır, mesleğini uygulamalı olarak öğrenmesi için okulu tarafından 2 yıl önce yönlendirildiği Kılıçözü Sanayi Sitesi'ndeki bobinaj atölyesinde özveriyle çalışıyor.
‘Ahilik Sistemi’ Türkilerin insanlığa armağanı bir sosyo/ekonomik model. Bu model birçok batılı bilim insanına ilham vermiş ve yeni ekonomi modellerinin oluşumunu, gelişimini sağlamıştır.

Bir ara iyiden iyiye ihmal edilse de son yıllarda yeniden keşfettiğimiz Ahilik ile ilgili günler, haftalar düzenleniyor.

Ankara’daki tören

Bu yıl, 35. Ahilik Haftası Ankara’da ve Türkiye’nin her yerinde kutlandı. Düzenlenen törene; Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve ANKESOB Kurul Üyeleri ile bağlı odaların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bedri Ekşi ile çok sayıda esnaf  sanatkar ve vatandaş katıldı.

Yılın Çırağı: Samet

Ahilik dendiği zaman akla ilk gelen şehirlerden biri olan Kırşehir’de ise önemli bir ayrıntı vardı. 14 yaşındaki Samet Çakır ‘Yılın Çırağı’ seçilmişti.

Bilindiği gibi Ahilik teşkilatında usta-çırak ilişkisi çok önemlidir. Çırak olmadan kalfa, kalfa olmadan usta olunamayacağı için işin başı çıraktır.

Bu bakımdan, Ahilik, Yılın Çırağı Samet’in şahsında umut, usta ve esnaf adayı kazanmış oldu.

Zorlu bir süreç

Anadolu Ajansı bu güzel olayı haber yaparken, haberdeki “Samet Çakır, mesleğinde ustalığa kadar yükselerek kendi işini kurmayı amaçlıyor.” ifadesi çok önemli.

Bu unvan kolay alınmamış! Haber diyor ku:

-Valilikteki kurul tarafından "ilin çırağı" seçilen Samet Çakır, "Türkiye'de yılın çırağı" için Ticaret Bakanlığına önerildi. 81 ilden gelen teklifler arasında Bakanlıkta yapılan değerlendirmede Çakır, Türkiye'de "yılın çırağı" seçildi.

Çalışmaya devam

Kırşehir Badem Pınarı Mesleki Eğitim Merkezi Bobinaj Elektrik Bölümü 10'uncu sınıf öğrencisi olan Çakır, mesleğini uygulamalı olarak öğrenmesi için okulu tarafından 2 yıl önce yönlendirildiği Kılıçözü Sanayi Sitesi'ndeki bobinaj atölyesinde özveriyle çalışıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.