27 Şubat ‘Dünya Ressamlar Günü’ Kutlu Olsun

Kültür-Sanat 28.02.2023 - 16:04, Güncelleme: 28.02.2023 - 16:04
 

27 Şubat ‘Dünya Ressamlar Günü’ Kutlu Olsun

Sema KUMRULU / Çoban Ressam (Süleyman Şahin), Bayram Saltabaş (Bayro) ve Cengiz Çeliker 2006 yılında ''Dünya Ressamlar Günü''nü ilan eden ressamlarımız. Çoban Ressam ve Bayro Saltabaş ile bugüne özel bir söyleşi gerçekleştirdik.
''Dünya Ressamlar Günü'' nasıl gündeme geldi, nasıl kuruldu” diye sordum. Çoban Ressam’ın yanıtı şöyle oldu: Dünyada birçok gün var ama  'Ressamlar Günü' neden yok diye düşündük. Belki de bu günü en çok hak eden ressamlardır. Çünkü ressamın sanatı öldükten sonra değerlendirilir. Paris'te yaşadığım yıllarda, ünlü Ressam Van Gogh'un mezarının başında, ressamların haklarını savunacağına yemin ettim. Birçok ressamın hayatı boyunca çok acı çektiğine, çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda kaldığına, takdir görmediğine şahit oldum. Bütün bunların ancak dünya çapında kabul edilecek bir gün ile gündeme geleceğini düşündüm. Tabii tek başına değildim ressam arkadaşlarım Bayro Saltabaş ve Cengiz Çeliker ile 2006 yılında çalışmalara başladık. 27 Şubat'ta Kayseri'den başlattığımız 'Ressamlar Günü' her yıl 27 Şubat'ta dünyada ve ülkemizde kutlanıyor. Sanatçıların gündeme gelmesi, toplumla kaynaşması adına vesile olduğumuz için mutluyum. Ressamlar bu günün tüm dünyada kutlanmasını hak ediyor. Bayro Saltabaş ise şunları söyledi: “Dünya toplumlarının mutluluğu sanattan geçer. Biz de resim sanatını gençlere sevdirmek, çocuklara aşılamak için Çoban Ressam ile yola çıktık. İl il gezerek sanat sokakları kurarak, sergiler açtık. Amacımız resim satmak değil resim sanatını anlatmaktı. Çoban Ressam Türkiye'de resim sanatının yerleşmesi, sevilmesi için çok çaba sarf etti. Bu uğurda çok emek verdi. Böyle güzel bir günü bize kazandırdı. Ben Bursa'da yaşıyorum. Ressamlar Günü için Ankara'da Pari Sanat'ta Çoban Ressam ile bir sergide yine beraberiz, günümüzü kutluyoruz.” Sevgili ressamlarımıza böyle güzel bir günü bize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Tüm ressamlarımızın günü kutlu olsun. Sanat iyileştirir.
Sema KUMRULU / Çoban Ressam (Süleyman Şahin), Bayram Saltabaş (Bayro) ve Cengiz Çeliker 2006 yılında ''Dünya Ressamlar Günü''nü ilan eden ressamlarımız. Çoban Ressam ve Bayro Saltabaş ile bugüne özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

''Dünya Ressamlar Günü'' nasıl gündeme geldi, nasıl kuruldu” diye sordum.

Çoban Ressam’ın yanıtı şöyle oldu:

Dünyada birçok gün var ama  'Ressamlar Günü' neden yok diye düşündük. Belki de bu günü en çok hak eden ressamlardır. Çünkü ressamın sanatı öldükten sonra değerlendirilir. Paris'te yaşadığım yıllarda, ünlü Ressam Van Gogh'un mezarının başında, ressamların haklarını savunacağına yemin ettim. Birçok ressamın hayatı boyunca çok acı çektiğine, çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda kaldığına, takdir görmediğine şahit oldum. Bütün bunların ancak dünya çapında kabul edilecek bir gün ile gündeme geleceğini düşündüm. Tabii tek başına değildim ressam arkadaşlarım Bayro Saltabaş ve Cengiz Çeliker ile 2006 yılında çalışmalara başladık. 27 Şubat'ta Kayseri'den başlattığımız 'Ressamlar Günü' her yıl 27 Şubat'ta dünyada ve ülkemizde kutlanıyor. Sanatçıların gündeme gelmesi, toplumla kaynaşması adına vesile olduğumuz için mutluyum. Ressamlar bu günün tüm dünyada kutlanmasını hak ediyor.

Bayro Saltabaş ise şunları söyledi:

“Dünya toplumlarının mutluluğu sanattan geçer. Biz de resim sanatını gençlere sevdirmek, çocuklara aşılamak için Çoban Ressam ile yola çıktık. İl il gezerek sanat sokakları kurarak, sergiler açtık. Amacımız resim satmak değil resim sanatını anlatmaktı. Çoban Ressam Türkiye'de resim sanatının yerleşmesi, sevilmesi için çok çaba sarf etti. Bu uğurda çok emek verdi. Böyle güzel bir günü bize kazandırdı. Ben Bursa'da yaşıyorum. Ressamlar Günü için Ankara'da Pari Sanat'ta Çoban Ressam ile bir sergide yine beraberiz, günümüzü kutluyoruz.”

Sevgili ressamlarımıza böyle güzel bir günü bize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Tüm ressamlarımızın günü kutlu olsun.

Sanat iyileştirir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.