25 bin konutluk yarım kalan projenin tamamlanması önerisi

Ankara 14.10.2022 - 12:46, Güncelleme: 14.10.2022 - 12:46
 

25 bin konutluk yarım kalan projenin tamamlanması önerisi

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, Sincan İlçesi Temelli/Malıköy Mahallesi sınırları içinde Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin yıllar içerisinde hedeflendiği şekilde yürütülemediğini belirterek, projenin kaldığı yerden yapılacak yeni düzenlemeler ile tamamlanarak Ankara'da konut sorununun çözümüne önemli ölçüde katkı sağlanabileceğini söyledi.
Oda Başkanı Akçam, konuyla ilgili şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanlığının sosyal konut projeleri kapsamında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı bir dönemi yaşamaktayız. Atıl kalmış, hayata geçirilememiş, yarım kalmış, çeşitli nedenlerle beklemekte olan  bazı konut projelerinin tamamlanması konusunda çalışmaların olduğunu biliyoruz.  Bunların arasına, 775 Sayılı Gecekondu Kanununa göre 2004 yılında başlatılan Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin de alınması çok yerinde, doğru bir yaklaşım olacaktır. Proje ile Malıköy'de kooperatiflere arsa tahsisi yapılmış, o dönemde yetki  Temelli Belediyesine verilmiştir. Temelli Belediyesinin kapatılması nedeniyle proje önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra da Sincan Belediyesine devredilmiş, akabinde arsalar ve iş takibi için devreye alınmış olan TOKİ de hiç bir inisiyatif kullanmamıştır. Kooperatiflerin üye bulamaması ve kooperatif yöneticilerinin aidat toplayamaması, alt yapının getirilememesi,  girdi maliyetlerinin artması ve hukuki sebepler nedeniyle inşaatlar tamamlanamamış ve bölge yatırım enkazına dönüşmüştür. Şu anda altyapı olarak asfalt, pazaryeri, parklar, kaldırımlar, aydınlatma ve sağlık tesisleri, karakol ve ulaşım dışında bir eksik yoktur. Elektrik, doğalgaz, su mevcut olup, internet alt yapısı üzerinde çalışılmaktadır. Geçen 18 yıl boyunca mevzuat ve yasalarda yapılan değişiklikler nedeniyle imalatlar yeni kurallara uymadığı için iskan alınması çok zor hale gelmiştir. Farklı nedenlere bağlı olarak çok çeşitli sorunlar olup, 10 yıl önce bitmiş binalar altyapı olmadığı için iskan alamamakta, hak sahipleri bugünkü mevzuatla karşı karşıya bırakılmaktadır. İçinde bulunduğumuz konut açığının had safhada olduğu bu dönemde; planlanan arsa tahsisi konut sayısı 25 bin, bitmiş tahmini konut sayısı 5 bin, arsa tahsisi yapılmış kooperatif sayısı 175, arsası geri alınmış kooperatif sayısı 30,  inşaatı bitmiş kooperatif sayısı 60 (2500 konut), inşaatı bitmiş ve iskanı alınmış kooperatif sayısı 30 (2500 konut) olan bu önemli projenin hedeflendiği gibi tamamlanarak, en azından Başkentimizin konut sorununa katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz. Konut sorununun çözümüne katkıda bulunmayı kendine görev addetmiş bir Meslek Odası olarak görüşlerimizi ilgili mercilere de ileterek konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Çeşitli nedenlere dayalı yetersizlikler nedeniyle  yarıda kalmış Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin tekrar canlandırılarak tamamlanması ile hem insanların yaşadıkları mağduriyetler çözülecek, hem istihdama katkı sağlanacak ve  inşaat piyasası canlanacak hem de Ankara'da  konut sorununun çözümüne destek olunacaktır."
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, Sincan İlçesi Temelli/Malıköy Mahallesi sınırları içinde Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin yıllar içerisinde hedeflendiği şekilde yürütülemediğini belirterek, projenin kaldığı yerden yapılacak yeni düzenlemeler ile tamamlanarak Ankara'da konut sorununun çözümüne önemli ölçüde katkı sağlanabileceğini söyledi.

Oda Başkanı Akçam, konuyla ilgili şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanlığının sosyal konut projeleri kapsamında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı bir dönemi yaşamaktayız. Atıl kalmış, hayata geçirilememiş, yarım kalmış, çeşitli nedenlerle beklemekte olan  bazı konut projelerinin tamamlanması konusunda çalışmaların olduğunu biliyoruz. 

Bunların arasına, 775 Sayılı Gecekondu Kanununa göre 2004 yılında başlatılan Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin de alınması çok yerinde, doğru bir yaklaşım olacaktır.

Proje ile Malıköy'de kooperatiflere arsa tahsisi yapılmış, o dönemde yetki  Temelli Belediyesine verilmiştir. Temelli Belediyesinin kapatılması nedeniyle proje önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra da Sincan Belediyesine devredilmiş, akabinde arsalar ve iş takibi için devreye alınmış olan TOKİ de hiç bir inisiyatif kullanmamıştır.

Kooperatiflerin üye bulamaması ve kooperatif yöneticilerinin aidat toplayamaması, alt yapının getirilememesi,  girdi maliyetlerinin artması ve hukuki sebepler nedeniyle inşaatlar tamamlanamamış ve bölge yatırım enkazına dönüşmüştür.

Şu anda altyapı olarak asfalt, pazaryeri, parklar, kaldırımlar, aydınlatma ve sağlık tesisleri, karakol ve ulaşım dışında bir eksik yoktur. Elektrik, doğalgaz, su mevcut olup, internet alt yapısı üzerinde çalışılmaktadır.

Geçen 18 yıl boyunca mevzuat ve yasalarda yapılan değişiklikler nedeniyle imalatlar yeni kurallara uymadığı için iskan alınması çok zor hale gelmiştir. Farklı nedenlere bağlı olarak çok çeşitli sorunlar olup, 10 yıl önce bitmiş binalar altyapı olmadığı için iskan alamamakta, hak sahipleri bugünkü mevzuatla karşı karşıya bırakılmaktadır.

İçinde bulunduğumuz konut açığının had safhada olduğu bu dönemde; planlanan arsa tahsisi konut sayısı 25 bin, bitmiş tahmini konut sayısı 5 bin, arsa tahsisi yapılmış kooperatif sayısı 175, arsası geri alınmış kooperatif sayısı 30,  inşaatı bitmiş kooperatif sayısı 60 (2500 konut), inşaatı bitmiş ve iskanı alınmış kooperatif sayısı 30 (2500 konut) olan bu önemli projenin hedeflendiği gibi tamamlanarak, en azından Başkentimizin konut sorununa katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz. Konut sorununun çözümüne katkıda bulunmayı kendine görev addetmiş bir Meslek Odası olarak görüşlerimizi ilgili mercilere de ileterek konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Çeşitli nedenlere dayalı yetersizlikler nedeniyle  yarıda kalmış Malıköy Organize Sanayi Bölgesi Alcı mevkiinde bulunan 25 Bin Konutluk Uydu Kent Projesinin tekrar canlandırılarak tamamlanması ile hem insanların yaşadıkları mağduriyetler çözülecek, hem istihdama katkı sağlanacak ve  inşaat piyasası canlanacak hem de Ankara'da  konut sorununun çözümüne destek olunacaktır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.