''1864'ten İzler'' Sürgünde Çerkes Sanatçılar Resim Sergisi Açıldı

Kültür-Sanat 21.05.2024 - 12:06, Güncelleme: 21.05.2024 - 12:12
 

''1864'ten İzler'' Sürgünde Çerkes Sanatçılar Resim Sergisi Açıldı

Sema KUMRULU / Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 160. yılı sanatla anıldı.
      Sanatçılar, 21 Mayıs 1864 tarihinde 1,5 milyonu aşkın Çerkes ana yurtlarından; Türkiye, Ürdün, Suriye, Balkanlar başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edilişlerini, atalarının anısına tuale aktardılar.       ''1864'ten İzler'' Çerkes Sanatçılar Resim Sergisi, 18 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Çerkes Derneği'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin birçok şehrinden gelen değerli sanatçıların eserlerine yer verildi.         Sergide; Peneş Aynur Özbek, Woşagne Emine Gökgöz Ergün, Huran Feriha Kankoç, Kuay Filiz Altuğ Kaya, Yelkaş Filiz Atalar,  Natho Filiz Köker, Jamoka Hakan Eken, Keneth Hülya Özdemir, Woş Jale Özcan Canay, Berzeg Melahat Özcan Şener, Tımeko Begug Mukadder Özdemir Balakoğlu, Toğujata Mücella Arıkan, Ju Necla Aydın, Yesen Nurten Tulgar, Tuğ Ömer Ertuğrul, Güser Perihan Ata, Neplako Pervin Öner, Hatko Seyhan Yıldırım, Nesırgoy Suzan Öztürk, Duğ Yonca Doğbay Dinç ve Nesırgoy Nuse Doğa Öztürk anlamlı eserleriyle yer aldı.     Ankara Çerkes Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ender Kankoç; ''Sürgünden gelen atalarımızın torunları olarak onları unutmadığımızı gösteren bir sergi bu aslında. Biz hala varız, var olacağız diyoruz. Kaybettiğimiz atalarımıza rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Ne büyük eziyetlerle geldiler. Bana göre 21 Mayıs Çerkes sürgünü insanlık tarihinin en büyük dramıdır. Bu vesile ile tüm katkıda bulunanlara, organizasyonda emeği geçen değerli Ressam Feriha Kankoç'a, eserleriyle  yer alan kıymetli sanatçılarımıza ve teşrif eden tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum''     Ressam Feriha Kankoç ise; ''Kafkasya'dan sürgün edilirken biz Çerkesler, sadece kültürümüzle geldik. Gelecek nesillere kültürümüzü aktarmak zorundayız, özellikle biz sanatçıların yegane görevi olmalı.  Soykırımın atalarımıza yaşattığı acıyı anca bu şekilde sürdürebiliriz. Tüm sanatçılar olarak sürgünün acısıyla eserlerimizi ortaya koyduk. Sergiye katılan sanatçılarımıza yürekten teşekkür ediyorum'' diyerek duygularını dile getirdi.     ''1864'ten İzler'' Sürgünde Çerkes Sanatçılar Sergisi, 24 Mayıs 2024 tarihine kadar Ankara Çerkes Derneği Salonu'nda izlenebilir.     Yoğun bir kalabalıkla açılışı yapılan sergi çok duygulu anlara şahitlik etti. İlgilerinden ötürü Çerkes Derneği Genel Başkanı Yusuf Hatuk'a, Genel Başkan Yardımcısı Ender Kankoç'a, Genel Koordinatör Leyla Kandemir'e ve katılan sevgili ressamlarımıza çok teşekkür ediyorum.     Çerkes sürgününde yitip giden canların ruhları şad olsun.
Sema KUMRULU / Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 160. yılı sanatla anıldı.

      Sanatçılar, 21 Mayıs 1864 tarihinde 1,5 milyonu aşkın Çerkes ana yurtlarından; Türkiye, Ürdün, Suriye, Balkanlar başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edilişlerini, atalarının anısına tuale aktardılar.

      ''1864'ten İzler'' Çerkes Sanatçılar Resim Sergisi, 18 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Çerkes Derneği'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin birçok şehrinden gelen değerli sanatçıların eserlerine yer verildi.  

      Sergide; Peneş Aynur Özbek, Woşagne Emine Gökgöz Ergün, Huran Feriha Kankoç, Kuay Filiz Altuğ Kaya, Yelkaş Filiz Atalar,  Natho Filiz Köker, Jamoka Hakan Eken, Keneth Hülya Özdemir, Woş Jale Özcan Canay, Berzeg Melahat Özcan Şener, Tımeko Begug Mukadder Özdemir Balakoğlu, Toğujata Mücella Arıkan, Ju Necla Aydın, Yesen Nurten Tulgar, Tuğ Ömer Ertuğrul, Güser Perihan Ata, Neplako Pervin Öner, Hatko Seyhan Yıldırım, Nesırgoy Suzan Öztürk, Duğ Yonca Doğbay Dinç ve Nesırgoy Nuse Doğa Öztürk anlamlı eserleriyle yer aldı.

    Ankara Çerkes Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ender Kankoç; ''Sürgünden gelen atalarımızın torunları olarak onları unutmadığımızı gösteren bir sergi bu aslında. Biz hala varız, var olacağız diyoruz. Kaybettiğimiz atalarımıza rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Ne büyük eziyetlerle geldiler. Bana göre 21 Mayıs Çerkes sürgünü insanlık tarihinin en büyük dramıdır. Bu vesile ile tüm katkıda bulunanlara, organizasyonda emeği geçen değerli Ressam Feriha Kankoç'a, eserleriyle  yer alan kıymetli sanatçılarımıza ve teşrif eden tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum''

    Ressam Feriha Kankoç ise; ''Kafkasya'dan sürgün edilirken biz Çerkesler, sadece kültürümüzle geldik. Gelecek nesillere kültürümüzü aktarmak zorundayız, özellikle biz sanatçıların yegane görevi olmalı.  Soykırımın atalarımıza yaşattığı acıyı anca bu şekilde sürdürebiliriz. Tüm sanatçılar olarak sürgünün acısıyla eserlerimizi ortaya koyduk. Sergiye katılan sanatçılarımıza yürekten teşekkür ediyorum'' diyerek duygularını dile getirdi.

    ''1864'ten İzler'' Sürgünde Çerkes Sanatçılar Sergisi, 24 Mayıs 2024 tarihine kadar Ankara Çerkes Derneği Salonu'nda izlenebilir.

    Yoğun bir kalabalıkla açılışı yapılan sergi çok duygulu anlara şahitlik etti. İlgilerinden ötürü Çerkes Derneği Genel Başkanı Yusuf Hatuk'a, Genel Başkan Yardımcısı Ender Kankoç'a, Genel Koordinatör Leyla Kandemir'e ve katılan sevgili ressamlarımıza çok teşekkür ediyorum.

    Çerkes sürgününde yitip giden canların ruhları şad olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.