Ahmet Kurt
Köşe Yazarı
Ahmet Kurt
 

Girişimde, üretimde bilimi ıskalarsak yazık olur

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol gösteren şu sözünü hiç akıldan çıkarmamak gerekiyor: - Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit (kılavuz) ilimdir. İlim ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir. Atatürk gibi bir deha, önderlik ettiği halkına “Çağdaş uygarlık seviyesinin üzeri”ni hedef olarak gösterdiyse, bu konuda kılavuzluk etme adına bilimi işaret etmesinden daha doğal bir şey olamazdı… Kaçınılmazlıklar var… Bilim ışığının aydınlattığı yolda dünden bugüne yürümeye başlarsak, yol kenarlarındaki kırık dökük eskiye dair dükkanları gölgeleyen yeni dünya yapılarını, yapılanmalarını görürüz. Artık bilimsel araştırmalara, raporlara yansıyan o yapılar ve yapılanmalar; kuantum bilgisayarlar, dijital dönüşüm projeleri, metaverse kurulumları, NFT ve benzeri teknolojik kaçınılmazlıklardır… Yeni kavram ve ortamlar Kuantum Bilgisayarlara ilişkin öngörüler ayrıntılı biçimde raporlandırılırken, virüs salgını döneminde “yeni neslin çalışma şekli” olarak nitelendirilen “dijital göçebelik” kavramı güç kazandı ve yepyeni bir mesai sistemi geldi gündeme. İnsanlar artık iş yerlerinde değil evlerinde çalışıyor! Teknolojiyle içli/dışlı nitelikli bir eleman dünyanın neresinde olursa olsun başka ülke ve şehirdeki işini çevrim içi kanallarla ve diğer teknolojik olanaklarla yapabiliyor. Virüs salgını döneminde Türkiye’de evden çalışma bazı alanlarda yüzde 70’i bulmuş. Bu durumun gelecekte daha da yaygınlaşacak olması kaçınılmaz. Kaçınılmıyorsa ayak uydurmak, gereğini yapmak şart… Üretimin robotlara, cobotlara emanet edilmeye başlandığı bir dünyada, bu gelişmelerden uzak durmamız bizi çağın gerisinde bırakır. Sevindiren bir gerçek var İÇASİFED üyesi derneklerimiz, kendi üyelerinin dijital dönüşüme ayak uydurmasını sağlayacak eğitimleri alma ve uygulama konusunda bilinçli. Hatta bunun seminerler ve bazı programlarla uygulamaya geçtiğini de gördük… 5G gerçeği çok önemli… Bir gerçeğe daha en azından anımsatma bakımından değinmek istiyorum. O gerçek 5G… Üç yıl sonrası için yapılan değerlendirmeleri, “5G artık hava ve su gibi bir ihtiyaç olacak”! Türkiye’deki gelişmelerin içinde olan biri olarak bu konuda herkesi uyarmak ve öz biçimde bilgilendirmek istiyorum. Eksik bilinen bir doğru ‘5G’ dendiğinde ilk akla gelen ‘telekomünikasyon’ oluyor. Doğru ancak eksik… Çünkü 5G ile ulaşılacak olanaklar; tarım, sağlık, otomotiv, enerji, eğitim, eğlence, finans gibi sektörler başta olmak üzere hemen bütün sektörlerin beklentilerini karşılayacak bir endüstri standardına dönüşecek. Bu bakımdan hem birey olarak hem kurumlar olarak daha geniş anlamda sektörler olarak bu değişime şimdiden hazırlık yapılması gerekiyor. Girişimde ve üretimde bilimi ıskalarsak kendimize de ülkemize de yazık ederiz…
Ekleme Tarihi: 09 Kasım 2022 - Çarşamba

Girişimde, üretimde bilimi ıskalarsak yazık olur

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol gösteren şu sözünü hiç akıldan çıkarmamak gerekiyor:

- Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit (kılavuz) ilimdir. İlim ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir.

Atatürk gibi bir deha, önderlik ettiği halkına “Çağdaş uygarlık seviyesinin üzeri”ni hedef olarak gösterdiyse, bu konuda kılavuzluk etme adına bilimi işaret etmesinden daha doğal bir şey olamazdı…

Kaçınılmazlıklar var…

Bilim ışığının aydınlattığı yolda dünden bugüne yürümeye başlarsak, yol kenarlarındaki kırık dökük eskiye dair dükkanları gölgeleyen yeni dünya yapılarını, yapılanmalarını görürüz.

Artık bilimsel araştırmalara, raporlara yansıyan o yapılar ve yapılanmalar; kuantum bilgisayarlar, dijital dönüşüm projeleri, metaverse kurulumları, NFT ve benzeri teknolojik kaçınılmazlıklardır…

Yeni kavram ve ortamlar

Kuantum Bilgisayarlara ilişkin öngörüler ayrıntılı biçimde raporlandırılırken, virüs salgını döneminde “yeni neslin çalışma şekli” olarak nitelendirilen “dijital göçebelik” kavramı güç kazandı ve yepyeni bir mesai sistemi geldi gündeme.

İnsanlar artık iş yerlerinde değil evlerinde çalışıyor!

Teknolojiyle içli/dışlı nitelikli bir eleman dünyanın neresinde olursa olsun başka ülke ve şehirdeki işini çevrim içi kanallarla ve diğer teknolojik olanaklarla yapabiliyor.

Virüs salgını döneminde Türkiye’de evden çalışma bazı alanlarda yüzde 70’i bulmuş. Bu durumun gelecekte daha da yaygınlaşacak olması kaçınılmaz.

Kaçınılmıyorsa ayak uydurmak, gereğini yapmak şart…

Üretimin robotlara, cobotlara emanet edilmeye başlandığı bir dünyada, bu gelişmelerden uzak durmamız bizi çağın gerisinde bırakır.

Sevindiren bir gerçek var

İÇASİFED üyesi derneklerimiz, kendi üyelerinin dijital dönüşüme ayak uydurmasını sağlayacak eğitimleri alma ve uygulama konusunda bilinçli. Hatta bunun seminerler ve bazı programlarla uygulamaya geçtiğini de gördük…

5G gerçeği çok önemli…

Bir gerçeğe daha en azından anımsatma bakımından değinmek istiyorum. O gerçek 5G…

Üç yıl sonrası için yapılan değerlendirmeleri, “5G artık hava ve su gibi bir ihtiyaç olacak”!

Türkiye’deki gelişmelerin içinde olan biri olarak bu konuda herkesi uyarmak ve öz biçimde bilgilendirmek istiyorum.

Eksik bilinen bir doğru

‘5G’ dendiğinde ilk akla gelen ‘telekomünikasyon’ oluyor. Doğru ancak eksik…

Çünkü 5G ile ulaşılacak olanaklar; tarım, sağlık, otomotiv, enerji, eğitim, eğlence, finans gibi sektörler başta olmak üzere hemen bütün sektörlerin beklentilerini karşılayacak bir endüstri standardına dönüşecek.

Bu bakımdan hem birey olarak hem kurumlar olarak daha geniş anlamda sektörler olarak bu değişime şimdiden hazırlık yapılması gerekiyor.

Girişimde ve üretimde bilimi ıskalarsak kendimize de ülkemize de yazık ederiz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.