Isıtıldığında zararlı olan yiyecekler

Sağlık 12.01.2023 - 13:38, Güncelleme: 12.01.2023 - 13:38
 

Isıtıldığında zararlı olan yiyecekler

Yoğun çalışma hayatı ile pratik olan hazır yemeklere ilgi artarken, evde pişirilen bazı yiyeceklerin zaman zaman tekrar ısıtılmasının ise sağlık açısından risk taşıdığı bildirildi.
Ev yemeklerinden kalanlar bazen buzdolabında bekliyor ve daha sonraki günlerde ilk yapıldığı tadı genelde vermiyor. İkinci kez ya da daha fazla ısıtıldığında ise mide ağrısına hatta zehirlenme ve sindirim rahatsızlıklarına neden olan yiyecekler konusunda uzmanlar uyarıyor.  İşte o yiyeceklerden bazıları: *MANTAR: Uzmanlara göre birkaç saat boyunca oda sıcaklığında kalan mantar yemeğini yeniden ısıtmak sindirim rahatsızlığına neden olur. *PATATES: Haşlanmış, püre haline getirilmiş veya kızartılmış patatesi tekrar ısıtmanız asla önerilmiyor. Uzmanlar “Sindirimi bozabilir” uyarısı yapıyor. *YUMURTA: Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurtada bolca protein bulunuyor. Tabi doğru tüketildiğinde... Yumurtayı ister yağda pişirilmiş olsun ister haşlanmış olsun ikinci kez ısıtmak sağlığımız açısından risk teşkil ediyor. Bu durumda yumurtaların bileşiminde değişim olacağı ve bunun da karın ağrısına neden olacağı aktarılıyor. *BALIK: Uzmanlar balık başta olmak üzere deniz ürünlerinin fırında veya mikrodalgada tekrar ısıtılmasını asla önermiyor. Nedeni ise hızla bozulabilmeleri ve gıda zehirlenmesine yol açabilmeleri. *PİRİNÇ: Pirinç ikinci kez ısıtılmasının yanı sıra oda sıcaklığında saklandığında bile toksik maddeler üretebildiği uyarısı yapılıyor. Bu nedenle pirinç, pişirildikten hemen sonra tüketilmeli, asla tekrar ısıtılıp yenmemeli. *KEREVİZ: Yine sağlıkçılara göre, kereviz ısıtıldığında nitritlere dönüşen nitratlar içerir. Bunlar vücut için tehlikelidir. Bu bileşiklerden uzak durulmalıdır. *ISPANAK: Özellikle kış aylarında bol bol tükettiğimiz ıspanak da oda sıcaklığında saklandığında nitritlere dönüşebilen yüksek miktarda nitrat içerir. Bu şekilde tüketilmesi halinde nadir de olsa ölüme bile neden olabilir.
Yoğun çalışma hayatı ile pratik olan hazır yemeklere ilgi artarken, evde pişirilen bazı yiyeceklerin zaman zaman tekrar ısıtılmasının ise sağlık açısından risk taşıdığı bildirildi.

Ev yemeklerinden kalanlar bazen buzdolabında bekliyor ve daha sonraki günlerde ilk yapıldığı tadı genelde vermiyor. İkinci kez ya da daha fazla ısıtıldığında ise mide ağrısına hatta zehirlenme ve sindirim rahatsızlıklarına neden olan yiyecekler konusunda uzmanlar uyarıyor. 

İşte o yiyeceklerden bazıları:

*MANTAR: Uzmanlara göre birkaç saat boyunca oda sıcaklığında kalan mantar yemeğini yeniden ısıtmak sindirim rahatsızlığına neden olur.

*PATATES: Haşlanmış, püre haline getirilmiş veya kızartılmış patatesi tekrar ısıtmanız asla önerilmiyor. Uzmanlar “Sindirimi bozabilir” uyarısı yapıyor.

*YUMURTA: Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurtada bolca protein bulunuyor. Tabi doğru tüketildiğinde... Yumurtayı ister yağda pişirilmiş olsun ister haşlanmış olsun ikinci kez ısıtmak sağlığımız açısından risk teşkil ediyor. Bu durumda yumurtaların bileşiminde değişim olacağı ve bunun da karın ağrısına neden olacağı aktarılıyor.

*BALIK: Uzmanlar balık başta olmak üzere deniz ürünlerinin fırında veya mikrodalgada tekrar ısıtılmasını asla önermiyor. Nedeni ise hızla bozulabilmeleri ve gıda zehirlenmesine yol açabilmeleri.

*PİRİNÇ: Pirinç ikinci kez ısıtılmasının yanı sıra oda sıcaklığında saklandığında bile toksik maddeler üretebildiği uyarısı yapılıyor. Bu nedenle pirinç, pişirildikten hemen sonra tüketilmeli, asla tekrar ısıtılıp yenmemeli.

*KEREVİZ: Yine sağlıkçılara göre, kereviz ısıtıldığında nitritlere dönüşen nitratlar içerir. Bunlar vücut için tehlikelidir. Bu bileşiklerden uzak durulmalıdır.

*ISPANAK: Özellikle kış aylarında bol bol tükettiğimiz ıspanak da oda sıcaklığında saklandığında nitritlere dönüşebilen yüksek miktarda nitrat içerir. Bu şekilde tüketilmesi halinde nadir de olsa ölüme bile neden olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.