Ressam Birsen Küpeli İle Uzayda Gezinti

Kültür-Sanat 11.05.2023 - 08:28, Güncelleme: 11.05.2023 - 08:28
 

Ressam Birsen Küpeli İle Uzayda Gezinti

Sema KUMRULU / Ressam Birsen Küpeli'nin İsmail Altınok Sanat Merkezi'nde açtığı ''Uzay'' temalı resim sergisinde, sanat ve sanatseverler bir araya geldi. Yoğun bir kalabalığa sahne olan sergi, 9 Mayıs-2 Haziran arasında ziyaret edilebilir.
    'Sınırları zorlamak istiyorum' diyen  sanatçımızla bir söyleşi gerçekleştirdik.    Birsen Küpeli sizi tanıyabilir miyiz?     Konya Kulu doğumluyum. İlk ve ortaokulu Ankara'da, liseyi Kulu Lisesi'nde  bitirdim. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunuyum. Ardından Fransa'ya gittim.    Resim hayatınız nasıl başladı?    1995-2005  yılları arasında Fransa'da yaşadım. 'Tam resmin kalbindeyim' diye düşündüm. Avrupa'nın birçok şehrinde müze ve galerileri gezmeye başladım. Eski ve yeni günümüz sanatçılarının resimlerini inceledim. Ardından 'Maison Des Jeunes '  ve  Foyer Rural' da resim eğitimi programlarına katıldım. Böylece resim hayatım başlamış oldu. hem de Fransızca öğrendim. Türkiye'ye döndükten sonra değerli hocalarla çalışmalarıma devam ettim.     Sanatınızın  yanı sıra eğitim hayatınızı da devam ettirmişsiniz.      Evet hiç ara vermeden okudum. Türkiye'ye dönünce ilk olarak Resim Heykel Müzesi'nde Vural Yurdakul ile çalışmalar yaptık. Sergilere katılmaya başladım. Ardından Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nü bitirdim. Aynı zamanda da Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirmiş lisans yapıyordum. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Lisansüstü dersler aldım. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde, yüksek lisansımı bitirdikten sonra eğitim hayatıma son verdim sanıyorum. Aynı zamanda sergilerimde oluyor tabii. Kişisel ve karma sergilerde, yurt içi ve yurt dışında sempozyumlarda, çalıştaylarda yer aldım.     Serginiz, 'Uzay' adını taşıyor.  Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?     Renklerin ve şekillerin oluşturduğu hayal dünyamın yansıması olan bu sergimdeki  resimlerimde, geometrik bir yapıya öncelik verdim. Uzay geometrisinden ilhamla ''Uzay'' adını verdiğim sergim, gözlemlerime ve düşlerime dayanarak, doğada bulunan nesneleri yeni bir bakış açısıyla yeniden yorumlayarak, kurgulayarak bilinç altında oluşan renkler ve şekillerden oluştu. Zamandan soyutlanarak, hep birlikte imgelerimle, düşüncelerimle, renklerimle izleyicilerime uzayda bir gezinti yaptırmak istedim.     Birsen Küpeli, azmi ve mütevazılığı  ile daha çok güzel işlere imza atacak bir sanatçı. Kendisini tanımaktan çok mutlu olduğum Birsen Küpeli'yi kutluyorum.    Sanat iyileştirir.
Sema KUMRULU / Ressam Birsen Küpeli'nin İsmail Altınok Sanat Merkezi'nde açtığı ''Uzay'' temalı resim sergisinde, sanat ve sanatseverler bir araya geldi. Yoğun bir kalabalığa sahne olan sergi, 9 Mayıs-2 Haziran arasında ziyaret edilebilir.

    'Sınırları zorlamak istiyorum' diyen  sanatçımızla bir söyleşi gerçekleştirdik.

    Birsen Küpeli sizi tanıyabilir miyiz?

    Konya Kulu doğumluyum. İlk ve ortaokulu Ankara'da, liseyi Kulu Lisesi'nde  bitirdim. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunuyum. Ardından Fransa'ya gittim. 

  Resim hayatınız nasıl başladı?

   1995-2005  yılları arasında Fransa'da yaşadım. 'Tam resmin kalbindeyim' diye düşündüm. Avrupa'nın birçok şehrinde müze ve galerileri gezmeye başladım. Eski ve yeni günümüz sanatçılarının resimlerini inceledim. Ardından 'Maison Des Jeunes '  ve  Foyer Rural' da resim eğitimi programlarına katıldım. Böylece resim hayatım başlamış oldu. hem de Fransızca öğrendim. Türkiye'ye döndükten sonra değerli hocalarla çalışmalarıma devam ettim. 

   Sanatınızın  yanı sıra eğitim hayatınızı da devam ettirmişsiniz.

     Evet hiç ara vermeden okudum. Türkiye'ye dönünce ilk olarak Resim Heykel Müzesi'nde Vural Yurdakul ile çalışmalar yaptık. Sergilere katılmaya başladım. Ardından Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nü bitirdim. Aynı zamanda da Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirmiş lisans yapıyordum. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Lisansüstü dersler aldım. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde, yüksek lisansımı bitirdikten sonra eğitim hayatıma son verdim sanıyorum. Aynı zamanda sergilerimde oluyor tabii. Kişisel ve karma sergilerde, yurt içi ve yurt dışında sempozyumlarda, çalıştaylarda yer aldım. 

   Serginiz, 'Uzay' adını taşıyor.  Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

    Renklerin ve şekillerin oluşturduğu hayal dünyamın yansıması olan bu sergimdeki  resimlerimde, geometrik bir yapıya öncelik verdim. Uzay geometrisinden ilhamla ''Uzay'' adını verdiğim sergim, gözlemlerime ve düşlerime dayanarak, doğada bulunan nesneleri yeni bir bakış açısıyla yeniden yorumlayarak, kurgulayarak bilinç altında oluşan renkler ve şekillerden oluştu. Zamandan soyutlanarak, hep birlikte imgelerimle, düşüncelerimle, renklerimle izleyicilerime uzayda bir gezinti yaptırmak istedim.

    Birsen Küpeli, azmi ve mütevazılığı  ile daha çok güzel işlere imza atacak bir sanatçı. Kendisini tanımaktan çok mutlu olduğum Birsen Küpeli'yi kutluyorum.

   Sanat iyileştirir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.