GESAM'da Yılın İlk Sunumu; Tülay Çatal ve Epoksi

Kültür-Sanat 09.01.2023 - 09:58, Güncelleme: 09.01.2023 - 09:58
 

GESAM'da Yılın İlk Sunumu; Tülay Çatal ve Epoksi

Sema KUMRULU / Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nde (GESAM) 2023 yılının ilk sunumu Ressam Tülay Çatal tarafından 7 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
GESAM Teknik-Bilim Kurulu Üyesi olan Çatal, resim çalışmalarının yanı sıra epoksi kolyeler yapıyor. ''Resim önceliğim ama epoksi çalışmalarım çok hoşuma gidiyor. Epoksi merakım, bir arkadaşımın bana içinde akrep olan bir kolye hediye etmesiyle başladı. Bu kolye beni büyüledi. Araştırmaya başladım. En çok ilgimi çeken ise sandıklarda sakladığımız çocuklarımızın ilk saçı, ilk dişi, kuruyup atamadığımız çiçekler ve bunun gibi birçok özel bulduklarımızı ölümsüzleştirmek oldu'' Epoksinin tarihçesi; Epoksi, 1930'lu yıllarda, bilim insanı olan İsviçreli Dr. Pierre Catan ve Amerikalı Dr. Sylvan Greenlee tarafından icat edildiğini anlatarak şöyle devam etti; Epoksi, termosetler yani ısıtıldığı andan itibaren hiç yumuşamayan ve sürekli sert kalan plastik gibi yapıştırma işlevi olan bir tür kimyasal eriyik maddedir. Su asit ve alkaliye karşı oldukça dayanıklı olan bu madde, ısıtıldığı zaman önce erir, yumuşamaya başlar. Aynı zamanda karmaşık yapısı devreye girerek bir anda sertleşir. Epoksi nerelerde kullanılır? Epoksi uzay mekiğinden denizciliğe, havacılık sektöründen inşaat sektörüne, diş yapımından, sanata çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Örneğin beton arasında oluşan çatlakların yok edilmesinde,  demirlerin sabitlenmesinde kullanılan Epoksi oldukça işlevseldir. Sanatta epoksi nerelerde kullanılır? Sanatta epoksinin kullanım alanı oldukça geniş. Duvar resimlerinde, takı yapımında birçok farklı alanlarda karşımıza çıkar. Tuval ya da istenilen bir yüzeye epoksi dökülerek, orjinal çalışmanın üzerine sabitlenmiş cam gibi parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir.  Sunum, GESAM Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Demirtepe'nin teşekkür konuşması, sertifika takdimi ve katılımcılar ile epoksi çalışmasıyla devam etti. Bu ilginç bilgiler içeren sunum için GESAM ve sevgili Tülay'a teşekkür ediyorum. Sağlık ve sanatla kalalım.
Sema KUMRULU / Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nde (GESAM) 2023 yılının ilk sunumu Ressam Tülay Çatal tarafından 7 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

GESAM Teknik-Bilim Kurulu Üyesi olan Çatal, resim çalışmalarının yanı sıra epoksi kolyeler yapıyor. ''Resim önceliğim ama epoksi çalışmalarım çok hoşuma gidiyor. Epoksi merakım, bir arkadaşımın bana içinde akrep olan bir kolye hediye etmesiyle başladı. Bu kolye beni büyüledi. Araştırmaya başladım. En çok ilgimi çeken ise sandıklarda sakladığımız çocuklarımızın ilk saçı, ilk dişi, kuruyup atamadığımız çiçekler ve bunun gibi birçok özel bulduklarımızı ölümsüzleştirmek oldu''

Epoksinin tarihçesi;

Epoksi, 1930'lu yıllarda, bilim insanı olan İsviçreli Dr. Pierre Catan ve Amerikalı Dr. Sylvan Greenlee tarafından icat edildiğini anlatarak şöyle devam etti; Epoksi, termosetler yani ısıtıldığı andan itibaren hiç yumuşamayan ve sürekli sert kalan plastik gibi yapıştırma işlevi olan bir tür kimyasal eriyik maddedir. Su asit ve alkaliye karşı oldukça dayanıklı olan bu madde, ısıtıldığı zaman önce erir, yumuşamaya başlar. Aynı zamanda karmaşık yapısı devreye girerek bir anda sertleşir.

Epoksi nerelerde kullanılır?

Epoksi uzay mekiğinden denizciliğe, havacılık sektöründen inşaat sektörüne, diş yapımından, sanata çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Örneğin beton arasında oluşan çatlakların yok edilmesinde,  demirlerin sabitlenmesinde kullanılan Epoksi oldukça işlevseldir.

Sanatta epoksi nerelerde kullanılır?

Sanatta epoksinin kullanım alanı oldukça geniş. Duvar resimlerinde, takı yapımında birçok farklı alanlarda karşımıza çıkar. Tuval ya da istenilen bir yüzeye epoksi dökülerek, orjinal çalışmanın üzerine sabitlenmiş cam gibi parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. 

Sunum, GESAM Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Demirtepe'nin teşekkür konuşması, sertifika takdimi ve katılımcılar ile epoksi çalışmasıyla devam etti.

Bu ilginç bilgiler içeren sunum için GESAM ve sevgili Tülay'a teşekkür ediyorum.

Sağlık ve sanatla kalalım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.