ATO: Ankara ihracatta pandemi izlerini sildi

Ekonomi 03.01.2023 - 11:46, Güncelleme: 03.01.2023 - 11:46
 

ATO: Ankara ihracatta pandemi izlerini sildi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Başkent Ankara’nın 2022 yılında 11 milyar 584 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, kendi rekorunu kırdığını, pandeminin izlerini silerek atağa geçtiğini söyledi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İl Bazında İhracat verilerini baz alarak Başkent ihracatındaki gelişimi değerlendirdi. Ankara’nın il bazında ihracat rakamlarına göre 11 milyar 584 milyon dolar ile tarihinin en yüksek rakamına imza atarak yeniden beşinci sıraya yerleştiğini kaydeden Baran, pandeminin devam etmesine, Rusya-Ukrayna savaşına ve küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen Ankaralı ihracatçıların rekor kırarak büyük başarıya imza attığını dile getirdi. Baran, “2019 yılında 8 milyar 303 milyon dolarlık ihracat yaparak il bazında beşinci sırada yer alan Ankara, 2020 yılında 7 milyar 766 milyon dolarla altıncı sıraya gerilemişti. Bu rakamı geçen yıl 9 milyar 321 milyon dolara çıkartan Başkent ihracatçıları altıncı sırada yer almaktan kurtulamamıştı. Bu yıl gösterdikleri büyük başarıyla hem rakam olarak hem de sıralama olarak şehrimizi yukarıya taşıdılar” dedi. Baran, Ankara’nın ihracatında sektör bazında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi, Madencilik Ürünleri, Elektrik ve Elektronik ile Çelik’in ön sıralarda yer aldığını ifade etti. Baran, Ankara’nın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ABD’nin 1 milyar 99 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığını, ABD’yi 809 milyon dolar ile Çin’in, 768 Milyon dolar ile Almanya’nın takip ettiğini bildirerek, Almanya’nın ardından sırasıyla Bulgaristan, Irak, İtalya, Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan ve Fransa’nın yer aldığını ifade etti. İHRACATA YÜKSEK TEKNOLOJİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM KATKISI Başkentli ihracatçıların dünyanın 200’ü aşkın ülke ve bölgesine ihracat gerçekleştirerek başarı hikâyeleri yazdığını kaydeden Baran, “Ankaramız yüksek teknolojili ve katma değerli üretim potansiyeli ile ülkemiz sanayinin gelişimine katkı sağlıyor” dedi. Son dönemde Başkent’te savunma sanayi başta olmak üzere ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelerin sayısının arttığına vurgu yapan Baran, “İlk 500 firma içerisinde yer alan 11 savunma ve havacılık sanayisi firmasının 6’sı Ankara’da yer alıyor” diye konuştu. Baran, Başkent Ankara’nın kilogram başına ihracat fiyatıyla da 1,5 dolarlık Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.  “BAŞKENT TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMI”  Baran, "2022 yılında gerçekleştirilen toplam ihracatla Başkent tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Bu başarıda payı olan, ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızı kutluyor, başarılarının daim olmasını diliyorum" dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Başkent Ankara’nın 2022 yılında 11 milyar 584 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, kendi rekorunu kırdığını, pandeminin izlerini silerek atağa geçtiğini söyledi.

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İl Bazında İhracat verilerini baz alarak Başkent ihracatındaki gelişimi değerlendirdi. Ankara’nın il bazında ihracat rakamlarına göre 11 milyar 584 milyon dolar ile tarihinin en yüksek rakamına imza atarak yeniden beşinci sıraya yerleştiğini kaydeden Baran, pandeminin devam etmesine, Rusya-Ukrayna savaşına ve küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen Ankaralı ihracatçıların rekor kırarak büyük başarıya imza attığını dile getirdi. Baran, “2019 yılında 8 milyar 303 milyon dolarlık ihracat yaparak il bazında beşinci sırada yer alan Ankara, 2020 yılında 7 milyar 766 milyon dolarla altıncı sıraya gerilemişti. Bu rakamı geçen yıl 9 milyar 321 milyon dolara çıkartan Başkent ihracatçıları altıncı sırada yer almaktan kurtulamamıştı. Bu yıl gösterdikleri büyük başarıyla hem rakam olarak hem de sıralama olarak şehrimizi yukarıya taşıdılar” dedi.

Baran, Ankara’nın ihracatında sektör bazında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi, Madencilik Ürünleri, Elektrik ve Elektronik ile Çelik’in ön sıralarda yer aldığını ifade etti. Baran, Ankara’nın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ABD’nin 1 milyar 99 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığını, ABD’yi 809 milyon dolar ile Çin’in, 768 Milyon dolar ile Almanya’nın takip ettiğini bildirerek, Almanya’nın ardından sırasıyla Bulgaristan, Irak, İtalya, Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan ve Fransa’nın yer aldığını ifade etti.

İHRACATA YÜKSEK TEKNOLOJİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM KATKISI

Başkentli ihracatçıların dünyanın 200’ü aşkın ülke ve bölgesine ihracat gerçekleştirerek başarı hikâyeleri yazdığını kaydeden Baran, “Ankaramız yüksek teknolojili ve katma değerli üretim potansiyeli ile ülkemiz sanayinin gelişimine katkı sağlıyor” dedi.

Son dönemde Başkent’te savunma sanayi başta olmak üzere ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelerin sayısının arttığına vurgu yapan Baran, “İlk 500 firma içerisinde yer alan 11 savunma ve havacılık sanayisi firmasının 6’sı Ankara’da yer alıyor” diye konuştu. Baran, Başkent Ankara’nın kilogram başına ihracat fiyatıyla da 1,5 dolarlık Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.

 “BAŞKENT TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMI”

 Baran, "2022 yılında gerçekleştirilen toplam ihracatla Başkent tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Bu başarıda payı olan, ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızı kutluyor, başarılarının daim olmasını diliyorum" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.