Ressam Memik Kibarkaya’nın fırçasından Büyük Zafer, dilinden Atatürk

Kültür-Sanat 13.09.2022 - 13:10, Güncelleme: 13.09.2022 - 13:10
 

Ressam Memik Kibarkaya’nın fırçasından Büyük Zafer, dilinden Atatürk

Sema KUMRULU / Polatlı Belediyesi katkıları ve Ressam Sevim Ayten Yazıcı'nın küratörlüğünde düzenlenen Gordion Sanat Çalıştayı 10-11-12 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Çalıştaya katılan Ressam- Veteriner Hekim Memik Kibarkaya ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Memik Kibarkaya Sakarya Meydan Muharebesinin önemini ve yaptığınız çalışmayı  sizden dinleyelim. Polatlı'da 3 yıldan beri Sakarya Meydan Muharebesini çalışıyoruz. Sakarya Zaferi kolay kazanılmadı. Atatürk'ün ''Hattı Müdafaa Yoktur Sathı Müdafaa Vardır''emriyle harekete geçiliyor. Yunan askerlerinin Cumhuriyetin Başkenti Ankara'ya saldırısı başlayınca Atatürk meclisi terk ederek Duatepeye geliyor. Duatepeden savaşı yönetiyor. Hatta Gazi Tepe'de,  attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürmesi  Türk'ün azim ve kararlılığını göstermiştir. Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün 22 gece sürerek 13 Eylül 1921 de, Yunan askerlerinin yok edilmesiyle sonuçlandı. Vatan bir bütündür. Savaşanların hiç biri ''Türküm Doğruyum Çalışkanım'' diyerek yola çıkmadı. Türk'ü, Kürdü, Lazı, Çerkezi birlikte savaşıldı. Anadolu medeniyetinden gelen insanlar esareti kabul etmedi. Vatanımızı şehitlerimizin kanıyla kazandık. İletişim yok, ulaşım yok, kavrulmuş buğday yiyerek bu zafer kazanıldı. Benim gençlerden istediğim, Atatürk'ün eseri Nutuk'u muhakkak okusunlar. Bir de gençler bu bölgeyi muhakkak gezerek Milli Şuuru anlamları lazım. Tarihimizi okuyarak, Atatürk'ü iyi anlamamız gerekiyor. Ben, bugünkü çalışmamı da tamamen duygularımla yapıyorum. Bir asker yaralı bir askeri taşıyor, aşağıda ise savaş anında askerlerimizin saldırı düzenleri ve Kızılay çadırı yapan bir askerimiz yer alıyor. Tarihimizde çok önemli bir yeri olan Sakarya Zaferinin 101 yılını kutluyorum ve Atatürk'ü, Sakarya Meydan Muharebesini, Polatlıyı iyi anlamak lazım diyorum. Ressam Memik Kibarkaya'ya bu duygulu anlatımı ve anlamlı çalışması adına kutluyorum, Sağlık ve sanatla kalalım.
Sema KUMRULU / Polatlı Belediyesi katkıları ve Ressam Sevim Ayten Yazıcı'nın küratörlüğünde düzenlenen Gordion Sanat Çalıştayı 10-11-12 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Çalıştaya katılan Ressam- Veteriner Hekim Memik Kibarkaya ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Memik Kibarkaya Sakarya Meydan Muharebesinin önemini ve yaptığınız çalışmayı  sizden dinleyelim.

Polatlı'da 3 yıldan beri Sakarya Meydan Muharebesini çalışıyoruz. Sakarya Zaferi kolay kazanılmadı. Atatürk'ün ''Hattı Müdafaa Yoktur Sathı Müdafaa Vardır''emriyle harekete geçiliyor. Yunan askerlerinin Cumhuriyetin Başkenti Ankara'ya saldırısı başlayınca Atatürk meclisi terk ederek Duatepeye geliyor. Duatepeden savaşı yönetiyor. Hatta Gazi Tepe'de,  attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürmesi  Türk'ün azim ve kararlılığını göstermiştir. Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün 22 gece sürerek 13 Eylül 1921 de, Yunan askerlerinin yok edilmesiyle sonuçlandı. Vatan bir bütündür. Savaşanların hiç biri ''Türküm Doğruyum Çalışkanım'' diyerek yola çıkmadı. Türk'ü, Kürdü, Lazı, Çerkezi birlikte savaşıldı. Anadolu medeniyetinden gelen insanlar esareti kabul etmedi. Vatanımızı şehitlerimizin kanıyla kazandık. İletişim yok, ulaşım yok, kavrulmuş buğday yiyerek bu zafer kazanıldı. Benim gençlerden istediğim, Atatürk'ün eseri Nutuk'u muhakkak okusunlar. Bir de gençler bu bölgeyi muhakkak gezerek Milli Şuuru anlamları lazım. Tarihimizi okuyarak, Atatürk'ü iyi anlamamız gerekiyor. Ben, bugünkü çalışmamı da tamamen duygularımla yapıyorum. Bir asker yaralı bir askeri taşıyor, aşağıda ise savaş anında askerlerimizin saldırı düzenleri ve Kızılay çadırı yapan bir askerimiz yer alıyor. Tarihimizde çok önemli bir yeri olan Sakarya Zaferinin 101 yılını kutluyorum ve Atatürk'ü, Sakarya Meydan Muharebesini, Polatlıyı iyi anlamak lazım diyorum.

Ressam Memik Kibarkaya'ya bu duygulu anlatımı ve anlamlı çalışması adına kutluyorum,

Sağlık ve sanatla kalalım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.