Mustafa Toruntay: Hiçbir darbe onurlu değildir. 12 Eylül’ün en büyük mağduru emekçiler oldu

Güncel 12.09.2022 - 08:39, Güncelleme: 12.09.2022 - 08:39
 

Mustafa Toruntay: Hiçbir darbe onurlu değildir. 12 Eylül’ün en büyük mağduru emekçiler oldu

Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, 12 Eylülün yıldönümünde yayımladığı mesajda, "Tüm anti demokratik müdahaleleri reddediyoruz" dedi.
ANKHABER Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, 12 Eylül 1980 Darbesinin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Hiçbir darbe onurlu değildir.” dedi. Türkiye'de bugüne kadar yapılmış veya teşebbüs edilmiş hiçbir darbenin meşru, milli ve onurlu olmadığının altını çizen Genel Başkan Mustafa Toruntay’ın açıklaması şöyle: KANLI, DERİN YARALAR AÇILDI  "Türkiye, bundan tam 42 yıl önce bir 12 Eylül sabahı gözlerini silahların gölgesi altında açmıştı. 12 Eylül darbesi öncesi ve sonrasıyla öylesine kanlı, öylesine derin yaralara yol açmıştır ki, nesiller boyunca unutulması mümkün değildir. Çünkü amaç milletimizin değerlerini oluşturan ve nesilden nesle aktarılan hafızayı, birikimi, bu ülkenin milli ve yerli tüm unsurlarını tümüyle yok etmektir. EN BÜYÜK MAĞDUR EMEKÇİLER Hiç şüphesiz ki bu süreçten en çok emekçilerimiz etkilenmiştir.12 Eylül döneminde 30 bin civarında işçi işten çıkarılmış, 5 Nisan 1994 krizinde 500 bin işçi, 2001 krizinde 450 bin esnaf ve işçi işini kaybetmiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin en büyük mağdurları emekçiler olmuştur. 12 Eylül'ün çalışma hayatına en önemli yansıması da örgütlenmenin ve toplu pazarlık sisteminin önünü tıkayan 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasaları olmuştur. Emek hareketinin önü kesilmiş, baskı ve korkularla, görevlendirmelerle, sivil ve demokratik refleksler zayıflatılmıştır. Sendikalar, 1990’larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat’ta sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabaları durdurularak eskiye çevrilmeye çalışılmıştır. ASLA UNUTMAYACAĞIZ… Bedelini demokraside ve ekonomide geri kalmışlık olarak, evlatlarımızın darağaçlarında, terörle mücadelede, terör saldırılarında canlarını vermeleri olarak ödediğimiz bu süreci asla unutmayacağız. Milletimizin tarihine kültürüne, değerlerine, inancına karşı adeta savaş açanların amaçlarını ve yöntemlerini de asla unutmayacağız. BÜTÜN DARBELERİ REDDEDİYORUZ 28 Şubat, 27 Nisan,15 Temmuz başta olmak üzere bütün darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarından da yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor, bütün darbeleri, muhtıraları, antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz."
Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, 12 Eylülün yıldönümünde yayımladığı mesajda, "Tüm anti demokratik müdahaleleri reddediyoruz" dedi.

ANKHABER

Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, 12 Eylül 1980 Darbesinin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Hiçbir darbe onurlu değildir.” dedi.

Türkiye'de bugüne kadar yapılmış veya teşebbüs edilmiş hiçbir darbenin meşru, milli ve onurlu olmadığının altını çizen Genel Başkan Mustafa Toruntay’ın açıklaması şöyle:

KANLI, DERİN YARALAR AÇILDI

 "Türkiye, bundan tam 42 yıl önce bir 12 Eylül sabahı gözlerini silahların gölgesi altında açmıştı. 12 Eylül darbesi öncesi ve sonrasıyla öylesine kanlı, öylesine derin yaralara yol açmıştır ki, nesiller boyunca unutulması mümkün değildir. Çünkü amaç milletimizin değerlerini oluşturan ve nesilden nesle aktarılan hafızayı, birikimi, bu ülkenin milli ve yerli tüm unsurlarını tümüyle yok etmektir.

EN BÜYÜK MAĞDUR EMEKÇİLER

Hiç şüphesiz ki bu süreçten en çok emekçilerimiz etkilenmiştir. 12 Eylül döneminde 30 bin civarında işçi işten çıkarılmış, 5 Nisan 1994 krizinde 500 bin işçi, 2001 krizinde 450 bin esnaf ve işçi işini kaybetmiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin en büyük mağdurları emekçiler olmuştur. 12 Eylül'ün çalışma hayatına en önemli yansıması da örgütlenmenin ve toplu pazarlık sisteminin önünü tıkayan 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasaları olmuştur.

Emek hareketinin önü kesilmiş, baskı ve korkularla, görevlendirmelerle, sivil ve demokratik refleksler zayıflatılmıştır. Sendikalar, 1990’larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat’ta sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabaları durdurularak eskiye çevrilmeye çalışılmıştır.

ASLA UNUTMAYACAĞIZ…

Bedelini demokraside ve ekonomide geri kalmışlık olarak, evlatlarımızın darağaçlarında, terörle mücadelede, terör saldırılarında canlarını vermeleri olarak ödediğimiz bu süreci asla unutmayacağız. Milletimizin tarihine kültürüne, değerlerine, inancına karşı adeta savaş açanların amaçlarını ve yöntemlerini de asla unutmayacağız.

BÜTÜN DARBELERİ REDDEDİYORUZ

28 Şubat, 27 Nisan,15 Temmuz başta olmak üzere bütün darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarından da yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor, bütün darbeleri, muhtıraları, antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.