Tek Yol Teknoloji - 3

Güncel 28.07.2022 - 07:03, Güncelleme: 28.07.2022 - 07:03
 

Tek Yol Teknoloji - 3

(14 Şubat 2000’de yani 22 yıl 5 ay önce yazdığım ‘Tek Yol Tenoloji’ başlıklı yazımı paylaşarak kendimde bir dün-bugün gelgiti yaratmak; sizlere de, “Vay be nereden nereye gelmişiz” dedirtmek istiyorum!)
ORHAN YILDIZ Sanayi toplumunun sağladığı büyük maddi ve manevi imkanlar, bilgi toplumuna geçişi kolaylaştırdı. Bu da, dünyanın siyasi, sosyal ve ekonomik çehresini değiştirdi. Bu değişiklikten uluslar arası ticaretin etkilenmemesi mümkün değildi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çerçevesinde yaşanan gelişmeler, bölgesel ticari bloklar, serbest ticaretin yaygınlaşması, sürekli değişen tüketici tercihleri, bilgi ve üretim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme; dünya ticaretinin geleneksel yapısını kırarak, teknolojik iletişime ve elektronik bilgi akışına dayalı bir yapıya dönüştürdü. Ülkeleri ve firmaları yakından ilgilendiren bu gerçek; maliyet düşüşleri, verimlilik artışları, zamandan tasarruf gibi avantajlar sağlayarak dünya ticaretine büyük bir canlılık getirdi. Bilgi teknolojisinin ulaştığı zirve sayılan internet, yeni bin yılda ticari faaliyetlerin yürütüleceği tek alan olmaya aday... Bazı sakıncaları yok edilmek kaydıyla... 2. Dünya Savaşı ve sonrası Bilgi teknolojisi anlamında ilk uygulama; İkinci Dünya Savaşı şartları içinde insan unsurunu ve kağıt tüketimini azaltmak maksadıyla kullanılan Elektronik Veri Değişimi sistemidir. Sistem; firmaların müşterilerine bilgi aktarma, sipariş bilgileri sunma gibi önemli ihtiyaçları karşılıyordu ve teleks yoluyla haberleşmeye dayalıydı. Son 40 yıl içinde dünya ekonomisindeki yükseliş, siyasi, sosyal ve ekonomik tercihleri olduğu kadar teknolojik tercihleri de etkiledi. Uluslar arası ticaretteki yeni dönem, sermaye ve mal rekabetini arttırırken, kamu ve özel sektörün de yeniden yapılanmasını zorunlu kıldı. İşte bu kaçınılmaz gelişim ve değişim süreci, internetin sağladığı multi-medya imkanlarına ulaşmamızı, bu da, cep telefonları, taşınabilir fax cihazları, video konferans sistemleri, dizüstü bilgisayarları gündelik hayatımıza soktu... Bilgiye ve teknolojiye dayalı yeni ekonomik yapı, dünya ticaretinin de yapısını değiştirdi... Bilgi çağına doğru... Tüm dünyayı kana ve gözyaşına boğan İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşananlar; özellikle de, atom, uzay, gen, iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişme, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi sağladı. Savaş sanayisindeki gelişmeler de, teknolojiyi bilgi ile bütünleştirerek bilgi teknolojisinde büyük aşamalar kaydedilmesine yol açtı. Bilgi teknolojisi artık her alanda ve üretimin her fonksiyonunda yerini aldı. Amerikan telefon şirketi MCT’nin başkanı Roberts’ın ifade ettiği gibi, “Telefon kullanımında 100 yılda ulaşılan noktaya, internet kullanımı 5 yıl içerisinde varmıştır” gerçeği, bilgi teknolojisi alanındaki hızlı gelişmenin dile getirilmesinden başka bir şey değildi. Buna rağmen, internet yolu ile tüketimin bu hızlı büyümenin seyrine ayak uydurduğu söylenemez. (SÜRECEK)
(14 Şubat 2000’de yani 22 yıl 5 ay önce yazdığım ‘Tek Yol Tenoloji’ başlıklı yazımı paylaşarak kendimde bir dün-bugün gelgiti yaratmak; sizlere de, “Vay be nereden nereye gelmişiz” dedirtmek istiyorum!)

ORHAN YILDIZ

Sanayi toplumunun sağladığı büyük maddi ve manevi imkanlar, bilgi toplumuna geçişi kolaylaştırdı. Bu da, dünyanın siyasi, sosyal ve ekonomik çehresini değiştirdi.

Bu değişiklikten uluslar arası ticaretin etkilenmemesi mümkün değildi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çerçevesinde yaşanan gelişmeler, bölgesel ticari bloklar, serbest ticaretin yaygınlaşması, sürekli değişen tüketici tercihleri, bilgi ve üretim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme; dünya ticaretinin geleneksel yapısını kırarak, teknolojik iletişime ve elektronik bilgi akışına dayalı bir yapıya dönüştürdü.

Ülkeleri ve firmaları yakından ilgilendiren bu gerçek; maliyet düşüşleri, verimlilik artışları, zamandan tasarruf gibi avantajlar sağlayarak dünya ticaretine büyük bir canlılık getirdi.

Bilgi teknolojisinin ulaştığı zirve sayılan internet, yeni bin yılda ticari faaliyetlerin yürütüleceği tek alan olmaya aday... Bazı sakıncaları yok edilmek kaydıyla...

2. Dünya Savaşı ve sonrası

Bilgi teknolojisi anlamında ilk uygulama; İkinci Dünya Savaşı şartları içinde insan unsurunu ve kağıt tüketimini azaltmak maksadıyla kullanılan Elektronik Veri Değişimi sistemidir. Sistem; firmaların müşterilerine bilgi aktarma, sipariş bilgileri sunma gibi önemli ihtiyaçları karşılıyordu ve teleks yoluyla haberleşmeye dayalıydı.

Son 40 yıl içinde dünya ekonomisindeki yükseliş, siyasi, sosyal ve ekonomik tercihleri olduğu kadar teknolojik tercihleri de etkiledi. Uluslar arası ticaretteki yeni dönem, sermaye ve mal rekabetini arttırırken, kamu ve özel sektörün de yeniden yapılanmasını zorunlu kıldı.

İşte bu kaçınılmaz gelişim ve değişim süreci, internetin sağladığı multi-medya imkanlarına ulaşmamızı, bu da, cep telefonları, taşınabilir fax cihazları, video konferans sistemleri, dizüstü bilgisayarları gündelik hayatımıza soktu...

Bilgiye ve teknolojiye dayalı yeni ekonomik yapı, dünya ticaretinin de yapısını değiştirdi...

Bilgi çağına doğru...

Tüm dünyayı kana ve gözyaşına boğan İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşananlar; özellikle de, atom, uzay, gen, iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişme, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi sağladı.

Savaş sanayisindeki gelişmeler de, teknolojiyi bilgi ile bütünleştirerek bilgi teknolojisinde büyük aşamalar kaydedilmesine yol açtı. Bilgi teknolojisi artık her alanda ve üretimin her fonksiyonunda yerini aldı. Amerikan telefon şirketi MCT’nin başkanı Roberts’ın ifade ettiği gibi, “Telefon kullanımında 100 yılda ulaşılan noktaya, internet kullanımı 5 yıl içerisinde varmıştır” gerçeği, bilgi teknolojisi alanındaki hızlı gelişmenin dile getirilmesinden başka bir şey değildi. Buna rağmen, internet yolu ile tüketimin bu hızlı büyümenin seyrine ayak uydurduğu söylenemez.

(SÜRECEK)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.