Seçil Kartopu Resim Sergisi: Düğümlenmiş Hikayeler

Kültür-Sanat 27.06.2022 - 09:32, Güncelleme: 27.06.2022 - 12:23
 

Seçil Kartopu Resim Sergisi: Düğümlenmiş Hikayeler

Seçil Kartopu'nun sergisi Anadolu motifleriyle bezenmiş 15 eserden oluşuyor...
Sema Kumrulu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Seçil Kartopu'nun ''Düğümlenmiş Hikayeler'' temalı kişisel resim sergisi 22 Haziran 2022 tarihinde açıldı. TESK Sergi Salonu'nda açılan sergi, Ece Arman'ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Küratörlüğünü de Ece Arman'ın yaptığı sergi, Anadolu motifleriyle bezenmiş 15 eserden oluşuyor. Bugüne kadarki sanat yolculuğunuzu nasıl özetlersiniz? Elazığ doğumluyum. Babamın görevi dolayısıyla ilk, orta ve lise eğitimimi çeşitli illerde tamamladıktan sonra Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Moda Tasarımı Bölümünü bitirdim ve 5 yıl çeşitli firmalarda moda tasarımcısı olarak çalıştım. Sanat yolculuğum, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim-İş Bölümünü kazanarak başladı. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görevime devam ediyorum. Bu süre içinde Ulusal ve uluslararası birçok resim sergisi, kongre, sempozyum ve etkinliklere katıldım. Yarattığınız eserlerde neleri ifade etmek istiyorsunuz? ''Düğümlenmiş Hikayeler'' temalı sergimde, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerimizi birleştirerek zengin bir mozaik oluşturan motiflerimizi ele aldım. Halı ve kilimlerimizin bizim kültürümüzde hep ayrı bir yeri olmuştur. Anadolu kadını çocuğunu kendi dokuduğu beşikte büyütmüş, yaptığı torba içinde taşımıştır. Evinin yaygısını, minderini, yastığını, örtüsünü hep halı ve kilim gibi dokumalardan yapmıştır. Doğumdan ölüme kadar hayatımızın bir parçası olan halı ve kilimlerde bulunan motifler sadece süsleme amacıyla kullanılmamış, kızlarımız motiflerle duygu ve düşüncelerini, hayata bakış açılarını ince bir estetik anlayışıyla görselleştirmişlerdir. Anadolu insanı müthiş bir yaratıcılıkla yaşamı, doğumu, ölümsüzlüğü, bereketi, bolluğu bunun gibi birçok duyguyu yaşatmıştır. Ben de, motiflerimizin bu özelliklerine dikkat çekerek farkındalık yaratmak amacıyla sergide eserlerimi sundum. Motiflerin dilinin güncel hayata taşınmasını istedim. ''Düğümlenmiş Hikayeler'' resim sergisi 29 Haziran 2022 tarihine kadar açık olacak. Harika Anadolu motifleriyle süslenmiş resimleri ve o güler yüzüyle bizi karşılayan Seçil Kartopu'nu kutluyorum.  Sağlık ve sanatla kalalım.
Seçil Kartopu'nun sergisi Anadolu motifleriyle bezenmiş 15 eserden oluşuyor...

Sema Kumrulu

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Seçil Kartopu'nun ''Düğümlenmiş Hikayeler'' temalı kişisel resim sergisi 22 Haziran 2022 tarihinde açıldı. TESK Sergi Salonu'nda açılan sergi, Ece Arman'ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Küratörlüğünü de Ece Arman'ın yaptığı sergi, Anadolu motifleriyle bezenmiş 15 eserden oluşuyor.

Bugüne kadarki sanat yolculuğunuzu nasıl özetlersiniz?

Elazığ doğumluyum. Babamın görevi dolayısıyla ilk, orta ve lise eğitimimi çeşitli illerde tamamladıktan sonra Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Moda Tasarımı Bölümünü bitirdim ve 5 yıl çeşitli firmalarda moda tasarımcısı olarak çalıştım. Sanat yolculuğum, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim-İş Bölümünü kazanarak başladı. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görevime devam ediyorum. Bu süre içinde Ulusal ve uluslararası birçok resim sergisi, kongre, sempozyum ve etkinliklere katıldım.

Yarattığınız eserlerde neleri ifade etmek istiyorsunuz?

''Düğümlenmiş Hikayeler'' temalı sergimde, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerimizi birleştirerek zengin bir mozaik oluşturan motiflerimizi ele aldım. Halı ve kilimlerimizin bizim kültürümüzde hep ayrı bir yeri olmuştur. Anadolu kadını çocuğunu kendi dokuduğu beşikte büyütmüş, yaptığı torba içinde taşımıştır. Evinin yaygısını, minderini, yastığını, örtüsünü hep halı ve kilim gibi dokumalardan yapmıştır. Doğumdan ölüme kadar hayatımızın bir parçası olan halı ve kilimlerde bulunan motifler sadece süsleme amacıyla kullanılmamış, kızlarımız motiflerle duygu ve düşüncelerini, hayata bakış açılarını ince bir estetik anlayışıyla görselleştirmişlerdir. Anadolu insanı müthiş bir yaratıcılıkla yaşamı, doğumu, ölümsüzlüğü, bereketi, bolluğu bunun gibi birçok duyguyu yaşatmıştır. Ben de, motiflerimizin bu özelliklerine dikkat çekerek farkındalık yaratmak amacıyla sergide eserlerimi sundum. Motiflerin dilinin güncel hayata taşınmasını istedim.

''Düğümlenmiş Hikayeler'' resim sergisi 29 Haziran 2022 tarihine kadar açık olacak.

Harika Anadolu motifleriyle süslenmiş resimleri ve o güler yüzüyle bizi karşılayan Seçil Kartopu'nu kutluyorum.  Sağlık ve sanatla kalalım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.