Çankaya Üniversitesi öğrencilerinden insansız kara aracı

Güncel 24.06.2022 - 12:03, Güncelleme: 24.06.2022 - 12:03
 

Çankaya Üniversitesi öğrencilerinden insansız kara aracı

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden Ali Bozdoğan, Eylül Erdoğan ve Aleyna Dede, hem otonom hem manuel şekilde çalışabilen insansız kara aracı geliştirdi.
Öğrencilerin bitirme projesi olarak 9 ay içerisinde geliştirdiği ‘KAŞİF’ isimli araç, Boğaziçi Üniversitesinin düzenlediği Robot Kupası BROCUP’ta 2. oldu. Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Arslan’ın danışmanlığında yürütülen projenin tüm yazılım ve donanımı öğrenciler tarafından geliştirildi. Öğrencilerin üniversitede aldıkları eğitim ve edindiklerini bilgi birikimi doğrultusunda oluşturulan ‘KAŞİF’ isimli araç, güvenlik güçlerinin güvenliğini sağlamak ve zayiatını en aza düşürmek amacıyla tasarlandı. Hem manuel hem de otonom modu destekleyen araç, görev esnasında tehlikeli objeleri yapay zekâ ile eğitilmiş modeldeki dataset ile algılayarak ilgili sisteme bildirerek arka planda kayıt altında tutmaktadır. “Düşük Maliyet İle Yüksek Performanslı İnsansız Kara Aracı” Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ali Bozdoğan, projenin çıkış noktasını şöyle anlattı: “Savunma sanayisinde kullanılan mevcut ürünleri takip ettiğimiz için böyle bir sistemin eksikliğinin farkına vardık ve çalışmalarımıza başladık. Mevcut ürünlerin ise yüksek maliyetler ile geliştirildiğini fark ettik. ‘KAŞİF’i tasarlamaktaki amacımız, düşük maliyet ile yüksek performanslı insansız kara aracı geliştirmekti.” Patent Başvurusu Yapılacak Tasarladıkları ürünle Boğaziçi Üniversitesinin düzenlediği Brocup Robot Yarışmasında dereceye girdiklerini açıklayan öğrencilerden Eylül Erdoğan, “Ürünümüz geliştirilmeye çok açık. Tamamlandıktan sonra askerimizin ve kolluk kuvvetlerimizin güvenliğini sağlayacak yetkinliktedir. Patent süreci için en kısa sürede ilgili başvuruları yapacağız.” dedi Keşif Amaçlı Ve Silahsız Olarak Üretildi Proje ekibinde yer alan Aleyna Dede ise ‘KAŞİF’e ilişkin şu bilgileri verdi: “Aracımızın Türkiye’de ve dünyada benzer muadilleri bulunmaktadır ancak mevcut ürünler hem silahlı hem de maliyeti yüksektir. Tasarladığımız ürün, tamamen güvenlik amaçlı olup askerimizin can güvenliğini sağlamaya yönelik geliştirilmiştir. Diğer insansız kara araçlarından farklı olarak ürünümüz keşif amaçlı ve silahsız olarak üretildi.”
Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden Ali Bozdoğan, Eylül Erdoğan ve Aleyna Dede, hem otonom hem manuel şekilde çalışabilen insansız kara aracı geliştirdi.

Öğrencilerin bitirme projesi olarak 9 ay içerisinde geliştirdiği ‘KAŞİF’ isimli araç, Boğaziçi Üniversitesinin düzenlediği Robot Kupası BROCUP’ta 2. oldu.

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Arslan’ın danışmanlığında yürütülen projenin tüm yazılım ve donanımı öğrenciler tarafından geliştirildi. Öğrencilerin üniversitede aldıkları eğitim ve edindiklerini bilgi birikimi doğrultusunda oluşturulan ‘KAŞİF’ isimli araç, güvenlik güçlerinin güvenliğini sağlamak ve zayiatını en aza düşürmek amacıyla tasarlandı. Hem manuel hem de otonom modu destekleyen araç, görev esnasında tehlikeli objeleri yapay zekâ ile eğitilmiş modeldeki dataset ile algılayarak ilgili sisteme bildirerek arka planda kayıt altında tutmaktadır.

“Düşük Maliyet İle Yüksek Performanslı İnsansız Kara Aracı”

Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ali Bozdoğan, projenin çıkış noktasını şöyle anlattı: “Savunma sanayisinde kullanılan mevcut ürünleri takip ettiğimiz için böyle bir sistemin eksikliğinin farkına vardık ve çalışmalarımıza başladık. Mevcut ürünlerin ise yüksek maliyetler ile geliştirildiğini fark ettik. ‘KAŞİF’i tasarlamaktaki amacımız, düşük maliyet ile yüksek performanslı insansız kara aracı geliştirmekti.”

Patent Başvurusu Yapılacak

Tasarladıkları ürünle Boğaziçi Üniversitesinin düzenlediği Brocup Robot Yarışmasında

dereceye girdiklerini açıklayan öğrencilerden Eylül Erdoğan, “Ürünümüz geliştirilmeye çok açık. Tamamlandıktan sonra askerimizin ve kolluk kuvvetlerimizin güvenliğini sağlayacak yetkinliktedir. Patent süreci için en kısa sürede ilgili başvuruları yapacağız.” dedi

Keşif Amaçlı Ve Silahsız Olarak Üretildi

Proje ekibinde yer alan Aleyna Dede ise ‘KAŞİF’e ilişkin şu bilgileri verdi: “Aracımızın Türkiye’de ve dünyada benzer muadilleri bulunmaktadır ancak mevcut ürünler hem silahlı hem de maliyeti yüksektir. Tasarladığımız ürün, tamamen güvenlik amaçlı olup askerimizin can güvenliğini sağlamaya yönelik geliştirilmiştir. Diğer insansız kara araçlarından farklı olarak ürünümüz keşif amaçlı ve silahsız olarak üretildi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.