CANKURTARAN ANKARA VE DEPREMLE İLGİLİ GELİŞMELER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bölgede incelemeler yaparken,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da deprem felaketi yaşanan 10 ili ziyarete gitti.

Bu arad TBMM'de grubu bulunan partiler depremzedelerle dtayanışma bildirisi yayımladı.

ABB VE İLÇE BELEDİYELER DEVREDE

Deprem felaketi duyulur duyulmaz tüm şehirlerde başlayan yardım kampanyalarına Ankara da Büyükşehir ve ilçeleriyle katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, depremin ardından tüm imkânlarını seferber ederek, arama kurtarma ve yardım ekiplerini bölgeye sevk etti. Ankara İtfaiyesi ekipleri, ilk gün göçük altında kalan onlarca insanı kurtardı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, bu haberi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 20 canımızı kurtardık…” diye duyurdu. ABB’nin deprem bölgelerine acil ihtiyaçların gönderilmesi amacıyla başlattığı yardım kampanyasına ilçe belediyeleri de katılınca ihtiyaç sahiplerinin eksikleri kısa sürede giderildi.

ATO'DA DEPREM YARDIM MASASI

Ankara Ticaret Odası da büyük bir yardım kampanyası başlattı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, üyelerinin depremden zarar gören bölgelere gıda ve ihtiyaç maddesi ulaştırmalarının koordinasyonunu sağlamak üzere ATO'da “Deprem Yardım Masası” kurduklarını duyurdu. Deprem acısı tüm yurdu sararken ATO’nun 57 No’lu Seyahat Acentesi, Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirler Arası Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi üyeleri ile 58 No’lu Oteller ve Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi üyeleri de, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) desteği ve Valiliklerin organizasyonuyla deprem bölgelerinde evleri hasar gören vatandaşların Başkent'e ücretsiz taşınması ve ücretsiz konaklamaları konusunda çalışma başlattı.

İÇASİFED VE ÜYE DERNEKLERİN ÇABASI

Bu arada, Genel Başkanlığını Ahmet Kurt’un yaptığı İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) ve Federasyona üye dernekler de depremzedelerin ihtiyaç duyduğu ürünleri temin ederek bölgeye ulaştırdı. Ahmet Kurt, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan powerbank ve batarya eksiğini giderdiklerin belirtirken; Başkanlığını Murat Karakaş'ın yaptığı AKSİAD da topladığı malzemeleri iki ayrı araçla hemen yola çıkardı. Başkan Karakaş, “İki günde hem madde yardım hem de malzeme topladık. Yardım malzemeleri yüklü 4 aracı depremden zarar gören bölgelere göndererek vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalıştık. Yakacak odundan, sobaya, temizlik malzemesinden kışlık ayakkabıya, her beden monttan çoraba, bebek bezinden pete, mamadan bisküviye, hazır çorbadan konserve yemeğe, yataktan battaniye ve yorgana, sütten, meyve suyu ve suya, ıslak mendilden sabuna kadar yardım malzemesi tedarik ederek Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis'e gönderdik. Maddi ve manevi destek veren tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz.” dedi. Başkanlığını Süleyman Ekinci’nin yaptığı OSİAD da merkez binasında topladığı malzemeleri deprem bölgesine gönderdi.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 7 gün milli yas ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgeyle birlikte bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile tüm yurttaki kamu binalarında ve dış temsilciliklerde gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.

3 AY OHAL UYGULANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulunurken depremler hakkında, “Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.” dedi.

Devletin tüm imkanlarıyla depremzedelere yardıma koştuğunu belirten ve herkesi AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet eden Erdoğan, deprem yaşanan 10 şehri kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL ilanı kararını duyurdu.

MEDYADAKİ KIYAMET MANŞETLERİ

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremler, sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak değerlendirilirken iç / dış medya organlarında da geniş biçimde yer aldı.

Özellikle Türk medyası gelişmeleri çarpıcı manşetlerle yansıttı kamuoyuna. Genel olarak “Yüzyılın acısı”, Yüzyılın felaketi” gibi başlıklar kullanılırken birkaç gazetenin “Kıyamet gibi” değerlendirmesi de dikkat çekti.