Ahmet Kurt’tan KOBİ’ler ve üretim için talepler, öneriler

Ekonomi 06.08.2022 - 09:12, Güncelleme: 06.08.2022 - 09:12
 

Ahmet Kurt’tan KOBİ’ler ve üretim için talepler, öneriler

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, ANKHABER’e yaptığı açıklamada, KOBİ'lerin krediye erişimi, enflasyon, faiz ve üretim konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.
ANKHABER Virüs salgınları, ekonomik krizler, açlık, susuzluk gibi felaketlerle sarsılan dünyada ülkelerin kalkınması, insanların refahı için tek çare olan üretim konusunda yaşanan sıkıntılar, özellikle KOBİ’ler açısından acil karalar, girişimler, uygulamalar gerektiriyor. Sürdürülebilir finans süreci İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, ANKHABER’e yaptığı açıklamada konuya dikkat çekerken, “Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir yönetmesi çok daha önemli bir hale geldi.” dedi. Finansman kanalları açık olmalı Açıklamasında, “Bizler ülkemiz için çalışan ve değer yaratan iş insanlarıyız. Bu noktada kördüğümü çözecek hamlenin özel sektöre, üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarını açmak olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer veren İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt, “Böyle dönemlerde, tüm kesimler olarak enerjimizi, işbirliği ve diyalog kanalları ile finansman kanallarının açık tutulmasına harcamamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek, sorunlarımızı da hep birlikte ortak akıl ve ortak vizyon ile içinde çözebiliriz. Politika faizimiz yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizler yüzde 30-35, rotatif krediler ise yüzde 50. Döviz kredi maliyetleri dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıktı.” dedi. KOBİ’lerin krediye erişimi zorlaştı KOBİ’lerin krediye erişim kanallarının kapandığını; bu maliyetlerden alınan kredilerin geri ödenmesinde de sıkıntılar yaşandığını belirten Ahmet Kurt, şu değerlendirmelerde bulundu: “KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam ediyor. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını, kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabilir.”
İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, ANKHABER’e yaptığı açıklamada, KOBİ'lerin krediye erişimi, enflasyon, faiz ve üretim konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.

ANKHABER

Virüs salgınları, ekonomik krizler, açlık, susuzluk gibi felaketlerle sarsılan dünyada ülkelerin kalkınması, insanların refahı için tek çare olan üretim konusunda yaşanan sıkıntılar, özellikle KOBİ’ler açısından acil karalar, girişimler, uygulamalar gerektiriyor.

Sürdürülebilir finans süreci

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, ANKHABER’e yaptığı açıklamada konuya dikkat çekerken, “Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir yönetmesi çok daha önemli bir hale geldi.” dedi.

Finansman kanalları açık olmalı

Açıklamasında, “Bizler ülkemiz için çalışan ve değer yaratan iş insanlarıyız. Bu noktada kördüğümü çözecek hamlenin özel sektöre, üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarını açmak olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer veren İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt, “Böyle dönemlerde, tüm kesimler olarak enerjimizi, işbirliği ve diyalog kanalları ile finansman kanallarının açık tutulmasına harcamamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek, sorunlarımızı da hep birlikte ortak akıl ve ortak vizyon ile içinde çözebiliriz. Politika faizimiz yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizler yüzde 30-35, rotatif krediler ise yüzde 50. Döviz kredi maliyetleri dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıktı.” dedi.

KOBİ’lerin krediye erişimi zorlaştı

KOBİ’lerin krediye erişim kanallarının kapandığını; bu maliyetlerden alınan kredilerin geri ödenmesinde de sıkıntılar yaşandığını belirten Ahmet Kurt, şu değerlendirmelerde bulundu:

“KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam ediyor. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını, kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabilir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.